най-спокойното място

Земята е планета, която е едновременно огромна и малка, в зависимост от гледната точка и това, с което я сравняваме. За нас, хората, светът е огромно пространство, което трудно можем да обиколим в рамките на живота си. Оказва се, че учените са направили много интересно откритие, а именно къде се намира най-спокойното място на планетата ни.

Учени откриха кое е най-спокойното място на света, предават от pochivka.blitz.bg. Откритието е направено от астрономи. Екип от американски и австралийски учени се заеха да изследват данните от сателити, наземни станции и климатични модели, за да намерят идеалното място без почти никакъв вятър с перфектно ясно небе. Причината за това проучване е съвсем практична. Учените искали да намерят идеалното място, където да разположат телескоп с възможно най-добра видимост към космоса.

Те взели предвид фактори като облачната покривка, температурата, яркостта на небето, водните изпарения, скоростта на вятъра и атмосферните движения. Така те стигнали до извода, че най-студеното, сухо и спокойно място на Земята е хребет А в Антарктическото плато. Там не е стъпвал човешки крак. Средната температура през зимата там е минус 70 градуса по Целзий.

Хребетът е на 4053 м височина в Антарктическото плато на дъното на света. Мястото е извънредно спокойно, което означава, че атмосферната турбуленция, от която звездите изглеждат като че ли мигат, е много слаба. „Тук е толкова спокойно, че почти няма вятър или метеорологично време“, отбеляза ръководителят на изследването Уил Сондърс от Англо-австралийската обсерватория в Австралия.

От бъдещата космическа обсерватория в „Хребет А“ ще се правят три пъти по-контрастни снимки на небесата, отколкото се правят сега в най-благоприятните райони, използвани от астрономите – в Хавай и Чили. В района на „Хребет А“ небосводът е толкова по-тъмен и по-сух, че средно голям телескоп ще има такава мощност, каквато имат най-големите телескопи на други места по света.„На един дъх около света“ – земята каквато никога не сте я виждали (ВИДЕО)Колко време можете да задържите дъха си? За свободните гмуркачи изчисляването на това време е въпрос…Aug 4 2019skafeto.comГигантският златен астероид може да направи всеки на Земята милиардерНАСА се отправя към гигантският златен астероид „Психея 16“ през 2022 година
НАСА наблюдава близък з…
Jul 4 2019skafeto.com


loading...