пазарът на труда

С бързото развитие на новите технологии пазарът на труда също се променя. Докато през 19-ти век земеделието дава работа на огромен дял от хората, то днес това важи за други сектори, като търговията или транспорта. През следващите години промените ще продължат, като едни професии ще изчезнат за сметка на създаването на други.

Според изчисленията на американското Бюро по трудова статистика между 2020 и 2030 година ще бъдат създадени 11,9 милиона работни места в САЩ. В същото време обаче и много работни места ще изчезнат. Ето и кои ще бъдат най-бързо изчезващите професии през това десетилетие спрямо прогнозата на ведомството…

Старата школа

Най-голям спад на заетостта има в дейностите, свързани с машинопис и текстообработване. През настоящото десетилетие в САЩ работните места в тази сфера ще намалеят с 16 300. Като процентно изражение заетостта ще се свие с 36 на сто.

С 35 на сто пък ще намалеят служителите, които следят за правилното паркиране в градовете, а с почти 33 на сто ще се свият операторите в ядрени електроцентрали.

Веднага след тях се нареждат фрезистите, стругарите и шлосерите. В тази група намалението на заетостта през това десетилетие ще бъде в рамките на почти 30 на сто.

В топ 10 на най-бързо изчезващите професии ще бъдат още телефонни оператори, часовникари, продавачи от врата на врата, специалисти по въвеждане на данни и обущари.

Осем от топ 20 в тази категория ще бъдат свързани с административни и офис дейности. Намаление ще има още в областта на производството на стоки, услугите и продажбите, но в по-малък мащаб.

Във всички случаи на първо място причината за изчезването на тези работни места ще бъде автоматизацията.

Вижте още:
Какво се търси на пазара на трудаПродавачки и касиерки в търговията изместиха на второ място IТ сектора в обявите за работа. Търсенет…Sep 10 2021skafeto.com

5 професии, които ще бъдат търсени заради развитието на AIДнес не само смартфоните, но и всевъзможни други устройства имат различни нива на изкуствен интелект…Aug 25 2021skafeto.com


loading...