паста
skopjeinfo.mk

С какво асоциирате италианската кухня? Пица? Паста? Най-многобройният вид ресторанти в света са италианските, в които се сервира паста. Това си е запазената марка на Италия и докато за пицата се водят ожесточени спорове дали идва от САЩ или Италия, то за пастата няма никакво съмнение, че нейна родина е любимата ни Италия. Приготвили сме ви списък с любопитни факти за италианската паста. Насладете се!

Ето как да си направим цветни спагети! Вижте как да разнообразим до болка познатото ястие!Всеки човек обича да хапва спагети. Те са леки, освен това се приготвят много бързо и без почти ника…Jun 23 2017skafeto.com

Съществуват повече от 600 вида паста
В световен мащаб се произвеждат над 600 вида паста с различни форми, големина и съставки. Най-известни са спагети, талиателе, пене, ригатони, фетучини, фусили, ньоки, равиоли, папарделе. А това, на което ние казваме макарони, всъщност е общотото наименование на всички тръбовидни тестени изделия. Има италианска паста и в такива кокетни форми, че са направо като произведение на изкуството – венцелистчета, пеперуди, миди, камбанки, шапчици, чувалчета, лули, букви и много други. Голямото разнообразие от видове паста идва от различните готварски традиции в отделните региони. Например „ала карбонара“ традиционно се прави със спагети, но може да се приготви с фетучини, също с лингуини и др. Ньоки пък традиционно се приготвя от картофено тесто, но вече е много разпространено то да се замества с продуктите за различните видове паста.

Италианска ли е всъщност италианската паста
Mother Nature Network

Музей на спагетите
От многото видове паста най-популярни са спагетите. В Италия дори има музей на спагетите. В него се съхранява интересен документ от архива на Генуа, нотариален акт. На 4 февруари 1279 г. той потвърждава, че има тестено кулинарно изделие „макаронис”. А в малкия град Граняно, недалеч от Неапол, са открили писмено описание от 1502 г. как се приготвят макароните. Повечето изследователи сочат Генуа като родина на класическите спагети, макар че с времето са се изместили към Неапол и той е „иззел функциите“. Днес в района на Неапол има традиционен Празник на спагетите, там са и 10% от италианските производители на паста, като макароните годишно са около 3 милиона тона и се изнасят на всички континенти.

Вкусно ризото с бяло вино, гарнирано с аспержиАко отново е дошъл моментът, в който трябва да приготвите нещо вкусно за хапване, а далеч не ви идва…Mar 28 2019skafeto.com

Спагети по стандарт
Днес спагетите трябва да бъдат с точно зададени размери: дължината да е между 35 и 40 сантиметра, а сечението да бъде между 0,7 и 0,9 милиметра. Всичко останало е от други видове паста. Например спагетини, които са по-тънки и вървят с по-леки сосове и подправки.

Лазанята е вид паста

Италианска ли е всъщност италианската паста
quejeso.com

Въпреки че изглежда като мусака, лазанята е сред най-старите видове паста. Традиционно тя е на пластове, между които се слага плънка сос рагу, пармезан, бешамел. Разпространени са и други видове – с месо, риба, домати. Произхожда от региона Емилия-Романя. В Лигурия прибавят към каймата сос от зехтин, сирене и босилек.

Най-известните сосове за паста са..
Сос Болонезе е специалитет на италианския регион Емилия-Романя. Основните компоненти на сос Болонезе са моркови, лук, целина, доматено пюре и червено вино. В Италия той не се сервира със спагети. Типичната паста за соса Болонезе са талиателите – дълги плоски ивици. Болонезе много подхожда на лазаня със сос Бешамел.

Италианска ли е всъщност италианската паста
thecozyapron.com

Карбонара е специалитет на региона Лацио и по-специално Рим. Традиционно той се приготвя с яйца, бекон (обикновено панчета), сирене пекорино или пармезан и черен пипер.

Италианска ли е всъщност италианската паста
Food Network Canada

Класическото зелено песто произлиза от Генуа, столицата на региона Лигурия. Основните му компоненти са: босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин, пармезан и морска сол. Песто подхожда идеално на бавете, спагети или парчета сготвена лазаня.

Италианска ли е всъщност италианската паста
No Spoon Necessary

Сос Арабиата е друг специалитет на региона Лацио и Рим. Той е прост и лесен за приготвяне доматен сос с чили и чесън, приготвен със зехтин. Сос Арабиата много си подхожда с пене ригате. Макароните с този сос обикновено биват поръсени с накълцан магданоз. Той може да се използва успешно и като сос за пица.

Италианска ли е всъщност италианската паста
floatingkitchen.net

Дали италианците ядат паста всеки ден?
О, да! Те ядат паста всеки ден! Повечето италианци са много придирчиви, имат трудности при промяната на хранителните си навици. Те няма да пропуснат да включат пастата в обедното си меню без причина. И въпросът е дали не се отегчават, консумирайки тестени изделия всеки ден? Въобще не. Италианците не само ядат паста с различни сосове, но също така я комбинират с много други хранителни продукти като месо, риба, зеленчуци. Има толкова много начини, по които пастата може да бъде приготвена, че и на вас ще ви се прииска да ядете различна паста всеки ден.

Осиновен в Италия млад българин видя биологичните си родители у нас и пожела да остане при тях (СНИМКИ)Трогателната история на млад блгарин, който е осиновен в Италия, но решава да преобърне живота си на…Feb 5 2018skafeto.com

loading...