Петък 13-и

Суеверен или не, почти няма човек на Земята, който да не вярва поне малко в лошата поличба на петък 13-ти. Е, днес е точно такъв ден и решихме да ви запознаем малко по-подробно с произхода, историята и интересни факти около тази фатална дата.

Ето ги най-популярните суеверия, с които всички се съобразявамеСуеверията са неизменна част от живота ни, колкото и някои упорито да твърдят, че не вярват в тях и …Jul 12 2017skafeto.com

Трудно е да се установи произходът на суеверията. Често има по няколко теории за това откъде идват те – както и хора, готови да ги развенчаят. Петък 13-ти е подобен пример. Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези.

Знаете ли откъде идва злата поличба за Петък 13-ти?

Мит

Богът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Знаете ли откъде идва злата поличба за Петък 13-ти?

Някои хора вярват, че историята на петък 13-ти произлиза от Адам и Ева. Според тях, Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден.

Съвременни хипотези

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Знаете ли откъде идва злата поличба за Петък 13-ти?
National Geographic

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.

Знаете ли откъде идва злата поличба за Петък 13-ти?

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Интересни факти за петък 13-ти

Знаете ли откъде идва злата поличба за Петък 13-ти?

Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

На 13 декември 1907 г.  край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна (единствена по рода си) – Томас Лоусън, наречена на името на собственика си – американският бизнесмен и писател – Томас Лоусън, чието най-известно произведение е „Петък – тринадесети“.

Поверия и суеверия за ГергьовденГергьовден (Гѐргювден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Джу̀рджовдън) в България се нарича денят, в който се ч…May 6 2019skafeto.com

На 13 април 1970г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират „черна прокоба“ – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

На 13 януари 2012 г., петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър Коста конкордия. Жертвите на катастрофата са 32.

7 суеверия, които са свързани с храни и напитки и доказват, че българите са едни от най-суеверните в светаПроучвания показват, че българите все още се поддават на многобройни суеверия, с което се оказват на…Feb 16 2017skafeto.com

Имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Сп. National Geographic публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-ти се губят между $800 и $900 милиона, заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

Ако сте се притеснили или имате нужда от доза смях, вижте галерията, която сме ви приготвили с 13 смешни снимки на диви животни.

Поверия и суеверия, които са характерни само за България


loading...