пластичната хирургия в Китай

Големи кръгли очи, уши като на елф, издължено лице, прав малък нос, сочни устни, изпъкнали скули, слаби и дълги крака, оформен бюст – оказва се, че пластичната хирургия в Китай не е толкова недостъпна и скъпа, колкото се предполага, пише Дир.бг.

Напротив – тя се е превърнала в тренд особено сред младите, а заради огромния наплив от желаещи регулацията ѝ става все по-трудна, съответно нелегалните операции в съмнителни клиники – все повече.

И ако най-популярните процедури включват повдигане на клепачите и V-образни челюстни линии, новите прищявки на младите китайки са заострени като на елфи уши.

Някои анализатори смятат, че сега китайският „пазар“ за естетична хирургия е най-големият в света. През 2019 г. китайската индустрия за медицинска естетика (която включва хирургия, инжектиране на филъри и лечение на кожата) е имала приходи от 27 млрд. долара – около една пета от общата сума в световен мащаб, изчислява консултантска компания Deloitte.

Счита се, че средногодишният темп на растеж на китайския пазар между 2015 и 2019 г. е 29%, в сравнение със средния за света около 9%. До 2023 г. Deloitte изчислява, че приходите ще достигнат 48 млрд. долара.

А причината за хирургичните интервенции, голяма част от които с риск за здравето, далеч не се правят, за да се запази младостта. Истината е, че китайките робуват на добре налагани стереотипи за външен вид. Мнозина се стремят да подражават на идеал за красота, вдъхновен от японските манга комикси, южнокорейския K-Pop и западната култура… И всичко започва в социалните мрежи.

Приложенията Gengmei и So-Young

През 2014 г. повече от 7 милиона китайци са се подложили на пластична интервенция, сочат данните на Китайската асоциация по пластика и естетика. Само три години по-късно данните, събрани от шанхайския клон на консултантите на Frost & Sullivan, предполагат, че числото е около 16,3 милиона.

Gengmei, което означава „по-красив“ на китайски, е една от няколкото платформи в Китай, посветени на козметичната хирургия. Там потребителите оставят актуализации на състоянието за всички подробности, свързани с пластичната хирургия, включително липосукцията и ринопластика.

От старта на приложението през 2013 г. потребителите на Gengmei са нараснали от 1 милион на 36 милиона. Повече от половината са млади жени на двадесет години.

GengMei има функция за, която може да анализира лицето и да му даде оценка до 100 въз основа на критерии като неговата оживеност, привлекателност и симетрия. След това прави предложения за „подобрения“ чрез козметичната хирургия, като например повдигане на клепачите или поставяне на филъри.

„Това е отражение на развитието на нашето общество и е микрокосмос на промяната на начина ни на живот“, споделят момичета, ползващи апликацията.

Приложението дори дава на потребителите достъп до микрозаеми чрез кредитната услуга на Alipay Huabei, за да платят операцията.

Подкрепяното от Tencent приложение So-Young има 2,47 милиона активни потребители месечно и близо 6000 хирурзи в списъка, казва говорител на So-Young пред CNN. То работи по сходен на първото приложение начин.

За сравнение през 2018 броят на потребителите е бил 1,4 милиона.

И двете апликации предоставят свидетелства на пациенти с хирургични процедури със снимки преди и след, както и рецензии на хирурзи.

Нелегалните операции и съмнителните клиники

Бумът на желанието на китайките да изглеждат по-добре води и до намалена възможност за регулация на естетичната хирургия. Именно поради тази причина през 2019 г. страната е имала повече от 60 000 клиники за пластична хирургия без лиценз, сочи доклад на Global Times.

Тези клиники са отговорни за около 40 000 „медицински инциденти“ всяка година, средно по 110 неуспешни операции на ден.

„Някои от тези клиники използват нестандартни филъри и инжектиращи средства против стареене – или замърсени, или с по-малко активни частици, отколкото трябва“, казва пластичният хирург д-р Лам пред CNN.

Тя припомня редица случаи от 2016 г., когато пациенти от Хонконг си правят процедури против стареене и се връщат с ботулизъм-заболяване, причинено от ботулиновия токсин-те завършили в интензивно отделение със затруднено дишане.

Един от най-скандалните „медицински инциденти“ е на актрисата Гао Лю, която след козметична процедура остава с некроза на носа, което означава, че тъканта на върха ѝ е умряла, пише BBC.

Мнението на хирурзите за бума на естетичните операции

Много хора в Китай придават голямо значение на външния вид и стремежът да бъдеш „красива“ е движеща тенденцията в козметичната хирургия, казват експерти пред BBC.
Д-р Бренда Алегре, професор в университета в Хонконг, каза, че „съобразяването с идеалите прави човек по-предпочитан не само за любовна връзка, но и при назначаване на работа“.

В Китай в някои обяви за работа се уточняват физическите изисквания на кандидатите, особено за жените дори ако те не са необходими за работата.

„Хората се стремят да възпроизведат в реалния живот ефектите, които получават с тези приложения“, казва д-р Стефани Лам, пластичен хирург в Хонконг, цитирана от CNN.

Някои жени отиват по-далеч и се подлагат на големи операции, като например използват някои от ребрата или бедрените си кости, за да направят носа си по -остър и по -дълъг, споделя още д-р Лам.

„Някои от тези клиенти искат да стигнат възможно най -далеч“, добавя д-р Гордън Ма, който ръководи център за пластична и реконструктивна хирургия. „Те не просто искат да подобрят естествената си красота, те искат да променят външния си вид по забележим и очевиден начин.“

Още от Любопитно


loading...