Пловдив Европейска столица на културата

Градът под тепетата – Пловдив се нареди в листата с най-добрите туристически дестинации на 2019г. на вестник „Гардиън„, а основна причина за това е, че тази година градът е Европейска столица на културата.

В публикацията на „Гардиън“ градът е определен като „град на изкуството, музиката и науката„, който има „големи планове за 2019 г.“ – концерти, театрални постановки и изложби. „Купонът започва на 11 януари с шоу от музика, светлина и танц“, коментира авторът.

„Гардиън“ споменава няколко от събитията в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – „Айляк парад„, който е предвиден за 4 май, и Brexit Blues – фестивал, който отдава почит на британската музикална сцена.

Други събития, които „Гардиън“ отбелязва в статията, са изложбата „Еврика!“ на „Музейко„, която представя научни открития от 19 и 20 век, както и фестивалът Opera Open, който ще се състои между 14 юни и 31 юли на сцената на Античния театър в Пловдив.

Припомняме, че тези дни предстои и възпоменателно тържествено честване по повод навършването на 141 години от Освобождението на Пловдив от османско робство. То ще се проведе на 16 януари, от 11:00 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина. Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе Георги Василевски – историк, преподавател в Националната търговска гимназия в Пловдив. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов.

В официалната церемония ще участват почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите за свободата на Пловдив ще бъде почетена с падане на колене и минута мълчание. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго.

loading...