повече кафе

Въпросът дали да пием повече кафе или не често стои на дневен ред в онези дни, когато без да се усетим изпиваме едно кафе, след това още едно… а по-късно решаваме да си направим трето и се стряскаме от самите себе си. Оказва се, че може би няма вреда от пиенето на повечко кафе през деня.

Не е тайна, че кафето е сред най-разпространените горещи напитки в света. Тя по консумация дори минава чая, а той пък е страшно популярен в азиатските култури, предават от actualno.com. Това трябва да ни казва доста – хората обичат напитката и няма да спрат да я пият. Този факт обаче не се харесва на една значителна част от хората, които се опитват да живеят здравословно. Постоянно чуваме какво ли не по адрес на кафето – че вдига кръвното, че всъщност ни вреди, влияе негативно на нервната система и други такива неща. Дали това обаче е вярно? Всъщност както се оказва – не особено.

Затова днес ще направим нещо по-различно и ще ви дадем повече причини да пиете кафе, защото то може да бъде страшно полезно. Така че отворете кутията с кафе капсули, пуснете си едно еспресо и се насладете! Кафето подобрява менталните способности Повечето от нас несъмнено пият кафе по навик. Дори да си мислим, че го правим за енергия, това рядко е така. Защо?

Няколко причини да пием повече кафе
Снимка: Andrea Piacquadio

Защото привикваме към стимулиращия му ефект и общо взето се получава така, че по-скоро без кафе сме уморени, а с кафе сме си просто окей. Това далеч не означава, че ни стимулира кой знае колко. И все пак, има някои свойства на кафето, които си остават, независимо дали сме привикнали към неговите стимулационни ефекти. Едно такова свойство е да влияе на когнитивните или менталните способности.

С други думи, ако трябва да вършим мисловна работа, е добре да разчитаме на кафето. То ни помага да се концентрираме за по-дълго време и в същото време стимулира мозъка да се възползва от повече енергия, която се намира в тялото. Интересното е, че когнитивната стимулация, която получаваме от кафето, често я приемаме за даденост. Дори не осъзнаваме, че то ни помага да вършим умствена работа малко по-добре. Е, сега вече знаем!

Съдържа голямо количество антиоксиданти
Повечето хора не са запознати с действията на антиоксидантите, но в най-прост смисъл това са вещества, които пречат на някои вредни елементи в организма. Тоест за да спрем вредното въздействие, което е навсякъде около нас, трябва да имаме определено количество антиоксиданти всеки ден. Учени са установили, че за много хора това количество идва най-вече от кафето. Тъй като не се храним достатъчно разнообразни, за повечето от нас кафето е критичен източник на антиоксиданти. Разбира се, трябва да разчитаме на качествено кафе (като това в Espressimo), но то е по-достъпно отколкото си мислим. Така че смело да пием любимата си напитка!

Кафето е полезно за сърцето
Макар кафето действително да повишава леко кръвното налягане, това става само за около десетина минути и с по-малко от 5%. От друга страна обаче науката е установила връзка между хората, които пият между 2 и 4 чаши кафе на ден и намаляването на сърдечните заболявания при тях. Това не означава, че кафето е директно отговорно за по-малкия риск от такива заболявания, но все пак е открита положителна връзка между двете. Затова не се притеснявайте да консумирате любимата си напитка. Тя носи със себе си редица полезни свойства, които не трябва да забравяме. А и в крайна сметка – ако ни харесва и не ни вреди, проблеми нямаме! Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Интересни факти за кафето, които ще ви изненадатКафето е една от най-популярните напитки в световен мащаб. Днес ще ви представим някои интересни фак…Dec 2 2019skafeto.comКоя е храната, която събужда по-добре от кафетоКафето е напитка, с която повечето хора започват деня си, за да може да се събудят и да бъдат енерги…Nov 14 2019skafeto.com


loading...