Димитър Списаревски

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Патриотизмът у българина е характерна черта, която ни отличава от другите нации. Макар и в момента в родината да има много проблеми, историята ни показва, че сме велик народ, с велики хора. Всеки един от нас е чувал за Ботев и Левски, за тях се говори и пише много, те го заслужават. Но има един революционер, който някак си остава в сянката на останалите. Това е героят ни, когото ще ви представим сега – Капитан Димитър Списаревски. Може би някои от вас не сте чували за него и това е нормално.

Но той е направил страшно много неща за българския народ. За съжаление е живял твърде малко – само до 27 години. Но с неговият героичен подвиг, който е направил си заслужава да бъде разказвано за него от поколения напред, за да се помни неговото свято име.

Димитър Списаревски, наричан от другарите си Спаич, е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, тогава в Румъния, само 16 дни преди градът да бъде освободен от българската войска по време на Първата световна война. Баща му, офицерът от запаса Cветозар Списаревски и чичо му, дипломатът Коста Списаревски са българи от Кюстенджа. Името на майка му е Елисавета.

Роди се потомък на Васил ЛевскиПотомък на Апостола на свободата Васил Левски се е родил в Стара Загора. Момченцето се казва Даниел …Aug 27 2019skafeto.com

Димитър е потомък на котленски възрожденски род, чиито корени се знаят до първата половина на XVIII век. Другият чичо на летеца, също Димитър Списаревски, е офицер и поет, кавалер на български и сръбски ордени за храброст. В края на Междусъюзническата война е убит при Злетовска река докато е парламентьор при сърбите.

Вижте това кратко филмче за него, за да се запознаете по-отблизо с него и неговият героизъм!

Вижте още:
Как Димитър Общи обра турския дилижанс при АрабаконакВ американските уестърни винаги има сцена как бандити на коне гонят дилижанс, пуцат, пуцат и го обир…Aug 29 2019skafeto.com