спортен автомобил

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

По-паметливите (и малко по-възрастни все пак) все още сигурно помнят автомобилите „Булгаррено 8“ и „Булгаррено 10“. Но дали се сещате, че френско-българското сътрудничество имаше и още един свой знаменит продукт? Българският спортен автомобил „Булгаралпин“… Производството на бързите коли по френски лиценз започва в автомобилния завод в Пловдив през 1967 година. Разрешителното за производството е купено от основателя на „Алпин“ Жан Ределе.

Ефектната кола с 1100-кубиков двигател става истински хит на Международния панаир в Пловдив още в годината на производството си. „Булгаралпин“, като всеки спортен автомобил обаче не е за всеки.Ето как се конструираха български автомобили – от прототипа „Хеброс“ 1100 до днешните съвременни разработки!Световно известните компании в областта на автомобилостроенето се надпреварват да разработват нови и…Feb 9 2017skafeto.com

Заводът в Пловдив произвежда спортния звяр само две години. Той е бил достъпен за изключително ограничен кръг от купувачи в България срещу 8200 лева. Главно колите са били за износ. Сред записаните постижения на „Булгаралпин“ е първото място на рали „Трансбалкания“.

Печели го през 1967 година автомобилният състезател Илия Чубриков. Два родни екипажа пък участват с автомобила на престижното рали „Монте Карло“. Разбира се, носят се и легенди.

Един от щастливците, сдобил се с спортен автомобил „Балканалпин“ е режисьорът Васил Мирчев. Според близки до него хора, той е изминал разстоянието от София до Кан, където отивал на известния филмов фестивал, за 16 часа.