Сирена
Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Във Франция има повече сирена, отколкото дни в годината – с всякаква консистенция, от ронливо до почти течно, с всякакъв вкус, от остро като бръснач до кадифената мекота на сметаната; сирена от крави, кози, овце; сирена, подправени с ароматни треви, набодени с пипер, мариновани в зехтин, зрели в тръстикова обвивка. Да избереш едно-единствено сирене от стотици за повечето от нас е сред малките предизвикателства в живота.”

Питър Мейл е изкусен кулинар и любител на сирената, чийто цитат не се сдържах да включа в тази статия, защото навярно не само на мен се е случвало, когато се озова пред щанда със сирената да се чудя кое да избера, сякаш от това решение зависи целия ми живот. В днешната статия обаче главен герой няма да са само френските сирена, а най-популярните сирена в света.

Насладете се на хубавата класация, но преди това сложете виното в хладилника да се изстудява, за да не се окажете неподготвени в края на статията!

Горгондзола

🇮🇹 Ломбардия, Италия
Горгондзола е  е вид италианско меко сирене с благородна плесен, с 48 % масленост и контролирано наименование на произход. Спада към групата на сините сирена. Сиренето горгондзола има специфична, дебела, червеникава кора, която е прошарена със сиви петна плесен. Вътрешността на сиренето е бяла до светло жълта, изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен. Сиренето има пикантен и ароматен вкус със сладки нотки, който се дължи на дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл и богатата флора по повърхността. Горгондзола се съчетава отлично с червени плътни вина и с плодове. Използва се основно като десертно сирене, а също така и при приготвянето на различни видове паста, ризото, полента и др. ястия. Може да се използва и като съставна част от салати, сосове и дресинги.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пoрт, Зинфандел, Мерло

Рокфор

Сирена
gotvach.bg

🇫🇷 Рокфорт-сюр-Сульозон, Франция
Рокфор е синьо сирене от овче мляко, произвеждано в южна Франция.  То е несъмнено едно от най-известните в света сини сирена. Въпреки че навсякъде в ЕС се произвеждат сходни сирена, законодателството на съюза определя, че само сирената, които са зрели в естествените пещери Комбалу в Рокфор-сюр-Сользон, могат да носят това име, т.е. „рокфор“ е признато от закона географско означение на стока със защитен произход.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Ризлинг, Порт, Зинфандел, Каберне Совиньон, Грюнер Велтлинер, Десертни вина.

Бурата

Сирена
gustini.ch

🇮🇹 Пулия, Италия
Бурата е свежо италианско сирене, което произхожда от Южна Италия. За първи път е направено в началото на 1920 година в областта на Андрия във фермата на семейството Бианкини. Неслучайно е кръстено така, тъй като Burrata на италиански означава масло. Най-често се прави с краве мляко, тъй като е по-разпространено от биволското. Бурата буквално се топи в устата. Представлява моцарела, която се оформя на торбичка и се пълни със сметана. След това сиренето се увива в листа от билката асфодел. Чрез тях лесно може да се разпознае дали сиренето е прясно.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Грюер

Сирена
BBC Good Food

🇨🇭 Грюер, Швейцария
Грюер е твърдо жълто сирене почти без дупки, с плътна консистенция, доста солено, с остър пикантен аромат и леко орехов вкус. Сиренето се прави от сурово краве мляко без добавяне на консерванти. Това е едно от най-добрите сирена за печене.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Зинфандел, Мерло, Пино ноар, Совиньон блан, Шампанско, Шардоне

Халуми

Live Naturally Magazine

🇨🇾 Кипър
Халуми е традиционно сирене от козе или овче мляко, понякога с добавка и на краве мляко, което се прави в Кипър. През 1999 г. Кипър успява да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми“. Сиренето може да се приготвя и консумира по различни начини: запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища; запържено в масло или зехтин като предястие; изпържено с яйца и бекон; за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове; върху сандвичи и закуски, а също така може да се сервира с пъпеш, диня, грозде и смокини.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пино Гриджо, Шираз

Маскарпоне

Сирена
kaas.nl

🇮🇹 Ломбардия, Италия
Маскарпоне е сирене, характеризиращо се с много високото си съдържание на мазнини, вариращо от 60% до 75%. Текстурата му може да бъде гладка, кремообразна или маслена, в зависимост от процеса на производство. Той е основна съставка в приготвянето на десерти като чийзкейк, забайон и тирамису. Смята се, че маскарпоне произхожда от края на 16 и началото на 17 век, името му се смята за отклонение от испанската фраза mas que buene, което означава по-добре, отколкото добро.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с плодове и десертни вина

Ементал

Сирена
delo.bg

🇨🇭 Берн, Швейцария
Сиренето Ементал е жълто, среднотвърдо, с плътна консистенция, което се прави от краве мляко. То има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови нотки и аромат на прясно окосена трева. Дупките се дължат на въздуха, който се освобождава когато сиренето се остави да ферментира и съзрява на кръгли пити в продължение на няколко месеца. Сиренето e с жълта кора, твърдо и сухо на вид, с гладка повърхност и вътрешност с жълт – светло жълт цвят, до слонова кост. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пино гри, Пино ноар, Пино блан, Траминер

Рикота

Сирена
fromage.club

🇮🇹 Пулия, Италия
Рикота е традиционно италианско сирене, което се произвежда в Италия в продължение на много векове. Получава се от суроватка, която е останала след отделянето на първичната сирна маса.

🍷 + 🧀 Комбинирай с Пино гри, Санджовезе

Камембер

Сирена
Pong Cheese

🇫🇷 Нормандия, Франция
Камамбер е вид меко френско сирене с лека плесен. Името му идва от едноименното село в департамент Орн в Нормандия. Оригиналното сирене „камамбер“ се приготвя ръчно от непастьоризирано краве мляко. Историята на създаването му се свързва с името на нормандската селянка Мари Харел, която през 18-ти век започва да доставя сиренето – нейно производство, в околността.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пино Блан, Шенин Блан, Траминер, Мерло, Шампанско

Гауда 

Сирена
Gotvach.bg

🇳🇱 Гауда, Холандия
Сиренето гауда е традиционно холандско твърдо сирене с минимум 30 – 48% мазнина, произвеждано от краве мляко. Сиренето гауда е било произведено за първи път в Южна Холандия. Името произлиза от град Гауда, близо до Ротердам. Гауда се консумира както като трапезно, така и като десертно сирене. Подходящо е да се комбинира с плодове или настъргано върху салата.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Зинфандел, Мерло

Бри

momjunction.com

🇫🇷 Мо, Франция
Бри е вид меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри, където за пръв път започва да се произвежда през средните векове. Бри е едно от най-популярните френски сирена с многовековна история, водеща своето начало от средните векове. Това сирене било любимо на френските и европейски крале и владетели в протежение на векове и е наричано „кралско сирене“ до Френската революция. Повърхността на сиренето е покрита с фина, бяла плесен, която се яде, въпреки че няма характерен вкус. Бри може да се консумира направо или като съставка в различни сосове, салати, супи и други ястия, както и с различни плодове или конфитюри. Богатият му аромат придава на всяко ястие особен и неповторим вкус. Сиренето се сервира на стайна температура. Консумира се заедно с плесеновата коричка.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пино Блан, Мерло, Ризлинг, Шампанско

Пармезан

Сирена
sg.style.yahoo.com

🇮🇹 Парма, Италия
Пармиджано-Реджано или накратко Пармезан е най-известното в света италианско сирене. Думата „пармезан“ е френски вариант на името (с това име е известно по цял свят). Пармезанът се отнася към твърдите сирена. Производството му започва ежегодно на 1 април и завършва на 11 ноември. След приготвянето му узрява в продължение на 36 мес.

🍷  + 🧀 Комбинирайте с Каберне совиньон, Кианти, Мерло, Совиньон блан, Шампанско, Шардоне

Чедър

Сирена
cheeselinks.com.au

🇬🇧 Чедър, Англия
Това е традиционно английско сирене, което днес се произвежда в няколко варианта с различен вид, цвят и аромат и от няколко страни в света. Чедър е най-популярното сирене в Англия, както и едно от най-предпочитаните ароматни сирена в цял свят. Произвежда се от краве мляко и е сравнително твърдо сирене, а на цвят е бледо жълто или почти бяло, ако не са му добавени изкуствени оцветители. Променливият характер на сирене Чедър му печели огромен брой почитатели по света. В зависимост от начина си на производство и периода на зреене варира и вкусът му. Приходите от търговията на Чедър в Англия не са сравними с никое друго сирене, а в САЩ, то е второто най-популярно след моцарела.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Риоха, Шираз, Шампанско, Мерло

Фета

Greek Boston

🇬🇷 Гърция
Фета е вид саламурено сирене, традиционно произвеждано в Гърция, където 75% от консумираните сирена са фета. Подобно е на българското бяло саламурено сирене. Прави се от овче мляко, понякога с известни добавки от козе мляко. Има леко зърнеста структура и се яде самостоятелно, както и като компонент на салати и печива.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Пино Блан, Пино Ноар, Зинфандел 

Моцарела

Сирена
Melissa K. Norris

🇮🇹 Кампания, Италия
Моцарела е тип прясно и меко италианско сирене. Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Класическата моцарела се произвежда от биволско мляко от черна биволица, в Югозападна и Централна Италия, предимно в района на град Неапол. Майсторът меси сиренето, подобно на месене на тесто за хляб. Цветът на сиренето е порцеланово-бял, вътрешността е еластична и пастообразна. Има изтънчен млечно-сладък вкус. Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към много видове салати и запечена върху резен домат и с добавен лист босилек.

🍷 + 🧀 Комбинирайте с Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Как да съчетаем вино и сирене за истинска наслада за сетивата„Не е нужно да сте задълбочен познавач на сиренето и виното, за да си позволите лукса да ги съчетает…Aug 1 2019skafeto.com