портокаловите кори

Портокаловите кори обикновено отиват в боклука. Оказва се обаче, че тоа е една от основните ни грешки, защото можем да намерим някои интересни и полезни приложения на този отпадък, които да променят ежедневието ни.

Портокаловите кори са нещо, което в никакъв случай не трябва веднага да изхвърляме, предават от az-jenata.bg. В тях се съдържат етерични масла и вещества, които имат своите полезни свойства, които могат да бъдат използвани в дома и ежедневието. За какво можем да използваме корите от портокал? Защо не трябва да ги изхвърляме?

За освежаване на хладилника
В хладилника съхраняваме всякакви продукти, които оставят своята следа. Миризмите понякога се натрупват, някои от които надделяват над другите. За да премахнете лошите миризми от вътрешността на хладилника, разпръснете пресни портокалови кори в него. Приятната цитрусова миризма ще неутрализира лошия мирис от други продукти.

За почистване на дървени повърхности
Втриването на портокалови кори в дървените мебели и повърхности не само им придава приятно ухание, но и ги почиства и полира. Смесете коричките с малко ябълков оцет, за да си направите натурален нетоксичен препарат за полиране и почистване на дърво в домашни условия. Оставете накиснатите кори в оцета за около 2 седмици. Премахнете корите и прехвърлете напоения с етерични масла оцет в бутилка със спрей накрайник. Пръскайте дървените повърхности и ги забърсвайте с памучна кърпа.

За полиране на неръждаема стомана
Отново благодарение на естествените си масла портокаловите корички помагат в поддръжката на предмети от неръждаем метал. Втрийте корите в металната повърхност, след това забършете с влажна кърпа.

За ароматизиране на гардероба
Можете да придадете прекрасен мирис на дрехите в гардероба или дрешника, като разпръснете портокалови кори в различните му ъгли. Етеричните масла на портокала прогонват молците и предпазват от мухъл.

Вместо балсам за коса
Концентрираното наличие на витамин С в портокаловите кори е полезно не само за имунната система, но и за косата. За да си направите домашен балсам за коса, смелете портокаловите кори в блендер. Смелете ги добре, докато се получи гладка смес и я използвайте вместо балсам. Наблягайте в краищата на косъма.

За омекотяване на захарта
Всеки пекар и сладкар знае, че бялата и кафявата захар, които стоят задълго в шкафа, образуват бучки. За да предотвратите пресъхването на захарта, поставете в нея малко портокалови корички. Те излъчват влага и помагат на захарта да не образува твърди бучки.

За ароматизиране на мивката и канала
Ако от канала на мивката се излъчва лоша миризма, можете да поправите това с портокалови кори. Смелете малко кори на ситно и ги пуснете в канала. Полейте обилно с вода. Маслата в тях ще помогнат каналът да не се запуши и същевременно да се ароматизира.

Срещу буболечки
Портокаловите корички са чудесен репелент срещу насекоми. Приятната за хората цитрусова миризма е отблъскваща за буболечките и летящите насекоми. Ако искате да се отървете от тях разпръснете малко портокалови корички из дома си или в градината. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Китайско светило: Не изхвърляйте банановите кори! Ето как те прогонват за минути главоболието и мигрената (СНИМКА)Обикновено веднага след като изядем банан, бързаме да хвърлим в кошчето кората, смятайки я за напълн…Oct 23 2017skafeto.comЗа нищо на света не изхвърляйте ягодовите опашчици: Вършат чудеса (Снимки)Ягодата е любимият плод на мнозина през пролетта и лятото. В допълнение към невероятния си вкус и ар…Jun 6 2019skafeto.com


loading...