„Защо все към уморен“ е въпрос, който вероятно всеки си е задавал. И който не е задължително да е свързан с прословутата пролетна умора, на която отдаваме неефективността и постоянната си отпадналост по това време на годината, пише lifestyle.bg.

5 причини да сме постоянно уморени

Не е само недоспиването

Умората ни може да е признак на някои от следните неприятни, но поправими състояние. Ако тя не преминава с описаните мерки и/или продължава прекалено дълго, най-добре е да се консултираме с лекар.

Недостатъчно сън

Очевидна причина – не спим достатъчно, чувстваме се уморени. Решението е да спим поне по 7 часа на денонощие, както се препоръчва за възрастни хора.

Липса на енергия

В повечето случаи отпадналостта дава най-ясният сигнал на тялото ни – време е за почивка. А за да я получим, най-добре да я планиране – няколко спокойни часа вечер след работа без екрани; събота, която да посветим на любимите си дейности и дори да дремнем следобед; дълъг уикенд, в който си взимаме допълнителен ден отпуск.

Неудобно легло

Постоянна умора - ето на какво може да се дължи

Или пък неподходяща възглавница, прекалено мек или прекалено твърд матрак, неподходяща температура на спалнята. Всичко това може да се коригира, като се сдобием с нови възглавница или матрак, както и като се постараем спалнята ни да е с няколко градуса по-хладна, отколкото сме свикнали.

Здравословен проблем

Понякога умората може да е признак, че не ни достигат жизненоважни вещества или че страдаме от заболяване. Тя е сред симптомите за дефицит на витамини В и D, за диабет тип 2, множествена склероза, паркинсон. Разбира се, че няма как сами да си поставим подобна диагноза е и важно да се консултираме със специалист.

Депресия

Постоянна умора - ето на какво може да се дължи

Ако няма причини от сорта на горните, които да са причина за умората ни, може да става дума за психологически проблем. А един от симптомите на депресията е и умората. Тя се проявява под различни начини при различните хора, но основните са чувство на безнадежност, тъга и липса на интерес към неща, които преди са ни правили щастливи, пише британското издание на Glamour. Препоръката е да потърсим съвет от психолог.


loading...