https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Защо все към уморен“ е въпрос, който вероятно всеки си е задавал. И който не е задължително да е свързан с прословутата пролетна умора, на която отдаваме неефективността и постоянната си отпадналост по това време на годината, пише lifestyle.bg.

5 причини да сме постоянно уморени

Не е само недоспиването

Умората ни може да е признак на някои от следните неприятни, но поправими състояние. Ако тя не преминава с описаните мерки и/или продължава прекалено дълго, най-добре е да се консултираме с лекар.

Недостатъчно сън

Очевидна причина – не спим достатъчно, чувстваме се уморени. Решението е да спим поне по 7 часа на денонощие, както се препоръчва за възрастни хора.

Липса на енергия

В повечето случаи отпадналостта дава най-ясният сигнал на тялото ни – време е за почивка. А за да я получим, най-добре да я планиране – няколко спокойни часа вечер след работа без екрани; събота, която да посветим на любимите си дейности и дори да дремнем следобед; дълъг уикенд, в който си взимаме допълнителен ден отпуск.

Неудобно легло

Или пък неподходяща възглавница, прекалено мек или прекалено твърд матрак, неподходяща температура на спалнята. Всичко това може да се коригира, като се сдобием с нови възглавница или матрак, както и като се постараем спалнята ни да е с няколко градуса по-хладна, отколкото сме свикнали.

Здравословен проблем

Понякога умората може да е признак, че не ни достигат жизненоважни вещества или че страдаме от заболяване. Тя е сред симптомите за дефицит на витамини В и D, за диабет тип 2, множествена склероза, паркинсон. Разбира се, че няма как сами да си поставим подобна диагноза е и важно да се консултираме със специалист.

Депресия

Ако няма причини от сорта на горните, които да са причина за умората ни, може да става дума за психологически проблем. А един от симптомите на депресията е и умората. Тя се проявява под различни начини при различните хора, но основните са чувство на безнадежност, тъга и липса на интерес към неща, които преди са ни правили щастливи, пише британското издание на Glamour. Препоръката е да потърсим съвет от психолог.