поучителна история

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една поучителна история за всички, които се страхуват да рискуват.

Тази история не е за Уолтър Мити (от снимката горе). А може би е… Може би е за него. И за теб. И за мен. Може би е за всеки от нас, предават от dama.bg. Защото всеки от нас в даден момент от живота си се страхува да последва гласа на сърцето си. Просто защото се страхува да рискува. Страхува се да не сбърка. Страхува се да не се провали. И не осъзнава, че така всъщност се страхува да живее…

Притча за яйцето
Една сутрин Настрадин Ходжа увил едно яйце в кърпа, отишъл на градския площад и обявил на минувачите:
– Днес предстои важно състезание! Който познае какво е увито в тази кърпа, ще получи за награда това, което е вътре. Хората се спогледали, заинтригувани, и Настрадин Ходжа продължил:
– Увитото в тази кърпа е с жълта като жълтъка сърцевина, около нея има бяла като белтъка течност и всичко това е поместено в лесно чуплива черупка. То е символ на плодородието и ни напомня за птиците, полетели към гнездата си. Е, кой ще ми каже какво се крие тук?

Всички мислели, че Настрадин Ходжа държи яйце в ръцете си, но отговорът бил толкова очевиден, че никой не искал да стане за смях пред другите. Ами ако не било яйце, а нещо много важно, плод на богатото мистично въображение на дервишите? Жълтата сърцевина може би сочела връзка със слънцето, а бялата течност около нея току-виж се оказала някаква алхимична съставка. Не, не, този луд човек се опитвал да се подиграе с някого.

Настрадин Ходжа задал още два пъти въпроса, но никой не дръзнал да отговори, да не би да каже нещо неуместно.
– Всички вие знаехте отговора – обявил накрая той, – но никой не посмя да го изрази с думи. Такъв е животът на нерешителните: отговорите са под носа ни, но тези хора търсят винаги най-сложните обяснения и в крайна сметка си остават с пръст в устата. Само едно нещо прави невъзможна мечтата: страхът от провал.

Виж още:Притча за нещастното дървоВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Nov 12 2019skafeto.com

Невероятна притча за рибаряВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Nov 9 2019skafeto.com


loading...