самурая и оскърбленията

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една поучителна притча за самурая и оскърбленията.

Някога в Япония, в едно село живял мъдър стар самурай, предават от mma.bg. Веднъж, докато преподавал уроци на учениците си, към него се приближил млад воин, известен със своята жестокост и груб характер. Любимият похват на този воин била провокацията. Той успявал да извади от равновесие своя противник, който приемайки неговото предизвикателство, заслепен от ярост започвал да прави грешка след грешка, в резултат на което губел битката.

Младият боец се опитал да приложи своята техника и върху стария самурай. Започнал да го оскърбява и да го ругае, плюел и хвърлял камъни по него. Но мъдрият самурай останал невъзмутим и продължил със своите занимания. В края на деня, изморен и раздразнен от неуспеха си, младият воин си заминал. Учениците на самурая, учудени от поведението на своя учител, го попитали:

– Но защо понесохте всички тези оскърбления и не го предизвикахте на бой? Нима се изплашихте от него?
– Ако някой дойде при вас и ви носи някакъв дар, но вие не го приемете, кой ще е собственик на този дар? – отговорил на въпроса с въпрос самураят.
– Ами предишният стопанин – този, който го носи. – казал един от учениците.
– По същия начин стоят нещата със завистта, омразата и оскърбленията. Докато не ги приемеш, те принадлежат на този, който ти ги поднася.

Виж още:Поучителна притча за трудностите в животаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Oct 11 2019skafeto.com

Притча: Винаги имаш два избораВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Oct 15 2019skafeto.com


loading...