По-умни или по-глупави са децата без братя и сестри

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В наши дни има най-разнообразни изследвания, които вълнуват изследователите и съзнанието на широката общественост. Поради тази причина, социолози постоянно излизат с най-различни изводи по много разнообразни теми. Една такава е и днешната.

Според педагози и социолози, семейната среда е определяща за това в каква личност ще се превърне едно дете. От огромно значение е и това дали то е единствено дете в семейството, или си има брат и/или сестра. И определено са направили едно много интересно проучване, чрез което са стигнали до отговор на въпроса по-умни или по-глупави са децата, които нямат братя и/или сестри.

Не е тайна за никого, че в обществото съществува стереотип, според който децата без братя и сестри са егоистични и, не умеят да се работят в екип и трудно споделят нещата си. Дали това е така и каква е зависимостта всъщност?10% от децата в България имат този проблем10% от децата у нас имат проблеми с очите. Половината от тях са с диагнозата „лениво око”, пише аген…Apr 2 2019skafeto.com

Интересна е историята на този стереотип. Ето от къде произлиза той:
През XIX век американският психолог Юджийн Боханнон е провел социално проучване. Според него, 196 от общо 200 анкетирани наричат единствените деца в семейството развалени. Оттогава в обществото е прието, че такива деца са егоистични и свръхчувствителни, защото родителите се грижат твърде много за тях.

След това през 1986 г. психологът Тони Фалбо отрича тези твърдения. Резултатите от над 200 проучвания показват, че разликите между децата, които имат братя или сестри и тези, които нямат, не са толкова големи. Всъщност тя е открила само една разлика – единствените деца имат по-силна емоционална връзка с родителите си, отколкото децата от големи семейства.

Китайски учени пък изследват нещо още по-интересно. В техни изследвания са отбелязани разлики в структурата на мозъка. Оказва се, че единствените деца в семейството имат повече сиво вещество в супермагнитната извивка. Тази област на мозъчната кора е отговорна за творчеството и въображението на човека.Джулия Робъртс възпитава децата си по изключително строг начинЕдна от най-известните холивудски актриси и главна героиня в едноименния филм „Хубава жена“ – Джулия…Mar 27 2019skafeto.com