https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Колко често прекарвате време с детето си след работа? Времево погледнато, трябват ни около 30-60 минути, за да подготвим вечеря на децата си, 15 минути, за да им почетем, и само един миг, за да ги целунем за лека нощ. Психолозите обаче твърдят, че има 3 минути, които са най-важни и които много родители пренебрегват.
Ако спазваш това правило, ще спечелиш доверието на децата си и те ще ти вярват дори когато са вече тийнейджъри.
3-минутното правило
Според това правило всеки път трябва да посрещаш детето си така, сякаш не сте се виждали от много време (независимо дали то е било на училище, или ти просто си отишла на пазар за 1-2 часа).
Освен това е много важно очите ви да са на едно ниво.Родители побесняха: Тази бургаска даскалица се държи като Моника Люински, на това ли учат децата (СНИМКИ)Преподавателка по английски език от бургаския механотехникум си навлече гнева на десетки родители за…May 27 2018skafeto.com

След като седнеш или клекнеш, прегърни детето си и го попитай какво е станало, докато те няма. Много е важно да спазваш това правило, когато прибираш детето си от детска градина или училище или когато се връщаш от работа.
Защо е необходимо да спазваш правилото
Според психолозите през първите минути от новата ви среща детето е готово да разкаже всичко, което си спомня.
Ако пренебрегваш правилото, последиците ще са различни според характера на детето. В общия случай детето, което рядко има възможност да говори с родителите си за всичко, което се случва с него, става по-прикрито и отказва да говори и за важните неща. Така родителите пропускат много важни моменти от живота на детето си и близостта между тях значително намалява.

Други деца се опитват да привлекат вниманието на родителите си, като говорят непрестанно, добавяйки нови и нови факти към някоя случка, докато накрая сглобят една правдоподобна история. Родителите на такива деца обикновено не се вслушват в думите на детето си, защото неспирните истории се превръщат във фонов шум. Затова е важно да има период на активно слушане.
Допълнителни препоръки
Важно е да отбележим, че спазването на 3-минутното правилно не означава да прекарваш само 3 минути на ден с детето си, а набляга на факта, че трябва да отделяш 3 минути на детето си веднага щом се видите, за да си сигурна, че то ще ти разкаже всичко важно, което му се е случило.
Ето още няколко препоръки от психолозите, които ще ти помогнат да заздравиш връзката между теб и детето ти:

Всеки ден правете нещо, което интересува и двама ви.
Трябва да показваш на детето си, че го слушаш. Вмъквай бързи коментари или повтаряй информацията, която си чула, за да знае, че наистина си го чула и разбрала.
Не преувеличавай и не преигравай, детето ти ще разбере, когато ентусиазмът ти не е искрен.
Хубаво е понякога да се връщаш към разговора, който сте провели. Така детето ти ще знае, че помниш какво сте си говорили по-рано.
Избягвай дългите и безполезни спорове, дори ако отговорът ти се струва очевиден. Запази си силите за по-важните разговори и дискусии, а на дребните спорове отговаряй с „Добре, разбирам, че не си съгласен с мен“. Все пак детето ти трябва да се научи да има собствено мнение.
Източник zajenata.bgРецепта за добър живот: Първата стъпка, за да ти потръгнат нещата, е да простиш на родителите сиСами си измисляме правилата, според които трябва да се държат хората. А щом някой ги наруши, отвръща…Apr 2 2018skafeto.com