прегаряне

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ако постоянният стрес на работното място или в живота ви кара да се чувствате изтощени, неспособни да се справите или разочаровани, може да изпитвате симптоми на прегаряне.

За съжаление прегарянето далеч не е рядко явление на работното място в наши дни. Много хора във всички различни роли и индустрии са изправени пред хронични нива на стрес на работното място, които водят до прегаряне – от преуморени служители на начално ниво до ръководителите. Скорошно проучване съобщава, че приблизително две трети от всички служители на пълен работен ден се сблъскват с прегаряне.
Прегарянето става все по-често срещано явление и извън работата. Изследванията показват колко родители изпитват бърнаут днес. Числата драстично нарастват и не показват признаци за забавяне в скоро време.

Може да си помислите „ но всеки има лош ден на работа от време на време “ или „ животът днес е наистина стресиращ за родителите “ и сте прави. Прегарянето обаче не е просто труден ден или предизвикателна седмица. Това е много повече от това.
И така, каква е разликата между редовния стрес, изтощението, депресията и прегарянето? Продължавайте да четете, за да научите повече за симптомите на прегаряне и да разберете как можете да идентифицирате признаците на прегаряне, докато се развиват. Тогава ще можете да се справите с тях и ще се почувствате по-добре, по-силни и по-устойчиви.

Какво е прегаряне/burnout

Бърнаут е състояние, което описва чувство на тревожност и липса на мотивация в резултат на продължителен емоционален, физически и психически стрес – често на работното място.

Въпреки, че първоначално прегарянето е било използвано за описание на здравните работници, фразата сега се прилага за всеки, който е емоционално изтощен поради продължителен стрес. Разбира се, всеки – особено тези с високо отговорни позиции – изпитва стрес от време на време, но този постоянен, безмилостен натиск може да доведе до прегаряне.

Бърнаут е състояние, което описва чувство на тревожност и липса на мотивация в резултат на продължителен емоционален, физически и психически стрес – често на работното място.

Прегарянето е свързано с няколко психични и физически здравословни проблеми, включително:
• Хипертония
• Безсъние
• Тревожност и депресия
• Сърдечно-съдови заболявания

В допълнение, хората с прегаряне могат да започнат или да увеличат употребата на алкохол и наркотици, за да се справят със стреса си. Прегарянето може да изтощи енергията ви и да намали производителността, оставяйки ви да се чувствате безнадеждни и раздразнителни. След период на прегаряне може да почувствате, че нямате повече какво да дадете.

Разпознаването на симптомите на прегаряне е наложително за предотвратяване на неблагоприятни дългосрочни физически и психически ефекти. След като установите какво причинява вашите симптоми, можете да работите с професионалист, за да ги лекувате.

Знаци и симптоми

Вижте знаците и симптомите за бърнаут, както и съвети как да се справим с тях.