прегръщаме

Прегръдката е един от универсалните начини да кажем на близките си „Обичам те“, „Грижа ме е за теб“. Освен всичко друго, тя е и израз на подкрепа, благодарност…все позитични емоции. Често обаче забравяме за този жест и затова днес ви представяме 20 причини да се прегръщаме по-често.

В свят, в който повечето хора се превръщат във все по-апатични, егоистични и затворени, прегръдките ни напомнят, че всички ние сме просто хора, които искат да обичат и да бъдат обичани, нуждаещи се да се свържем на по-дълбоко ниво с малко смислено взаимодействие, предават от iwoman.bg. Независимо дали се чувствате изгубени, пропаднали в борбите на ежедневието или просто тъжни и празни, понякога една прегръдка е всичко, от което се нуждаете, пише „Сабах“.

И според психиатъра и психотерапевта доц. Радван Юнай всеки ден трябва да се възползваме от лечебната сила на прегръдките и да не се лишаваме от този акт, който е мощен двигател на здравето и имунитета. Изтъквайки, че отскоро медицинските изследвания за щастието и доверието набират скорост, Юнай казва: „В днешно време, когато самотата и индивидуалността са толкова на преден план, необходимостта да се отговори на въпроси като „Защо не сме щастливи?“ и „Какво правим грешно?“ става все по-очевидна и необходима. В този момент науката сочи окситоцина като отговор.“

Окситоцинът, наричан още „хормон на любовта“, се произвежда в хипоталамуса и се секретира от хипофизната жлеза в основата на мозъка. Той играе важна роля както за мъжките, така и за женските репродуктивни функции – от сексуалната активност до раждането и кърменето. Турският лекар предупреждава, че липсата на окситоцин може да предизвика арогантност, несигурност, отчуждение от обществото и редица психологически разстройства, както и да повиши склонността към лъжа.

Подчертавайки, че прегръщането и гушкането е най-лесният начин да увеличим секрецията на окситоцин в ежедневието си, той казва: „Изглежда, че сме забравили да се прегръщаме заради стреса в ежедневието, умората, самотата, икономическите проблеми, както и да отделяме достатъчно време един за друг.“ Въпреки че прегръдката има много подкрепени от науката ползи за здравето, д-р Юнай изброява 20 причини, поради които прегръдките са толкова полезни за нас:

1. Това е най-лесният и бърз начин да се почувстваме щастливи.

2. Чувстваме се по-сигурни и се справяме с живота по-лесно.

3. Даваме успокоение на другите. Правим нашите приятели, съпрузи и деца по-сигурни около нас. Повишаваме тяхното самочувствие.

4. Прегръщането е най-красивата форма на общуване; улеснява разбирането или споделянето.

5. Намалява нашите притеснения. Ние помагаме на другите да се почувстват по-спокойни, а притесненията им да се вземат почивка.

6. Ставаме по-социални. Чувстваме се по-комфортно в обществото.

7. Карат ни да се чувстваме по-малко стегнати, неспокойни и нервни. Можем по-лесно да се справим със стреса.

8. Помагат ни да спим по-добре през нощта и да се събудим, чувствайки се заредени с енергия, готови за новия ден.

9. Това ни прави по-защитени с помощта на най-близките и най-скъпите ни.

10. Ставаме по-състрадателни.

11. Помага за намаляване на болката и е един от най-добрите начини за справяне с мъката.

12. Нашите ангажираност и лоялност към нашите приятели, съпрузи и деца се увеличават.

13. Имаме по-искрени отношения, свободни от лъжи.

14. Прегръдките са ключови за по-леката бременност.

15. Те могат да помогнат за предотвратяване на следродилна депресия при майката. Те също могат да засилят кърмата.

16. Прегръщането и гушкането засилват интимността между партньорите.

17. Нашите семейни партньори ни изглеждат по-привлекателни, когато ги прегръщаме по-често.

18. Прегръдките ни пречат да се впускаме в ненужни битки, конфликти и спорове в отношенията си.

19. Помагат ни да се влюбим и да останем влюбени. Те облекчават сърдечната болка.

20. Може би най-голямата полза от прегръдката е способността да ни предпази от депресия. Тя ни позволява да се справим със стреса в ежедневието по най-простия, постоянен и лесен начин. Намалява времето на лечение при дълги, изморителни психологически или психиатрични процеси.
Източник: БГНЕС

Вижте още:Психология, мистика и няколко реални причини: Защо дамите кръстосват краката сиЗадавали ли сте си въпроса защо много дами кръстосват крака? Нека да започнем с малко психология.7 ефективни начина да снижим тревогатаТревогата е чувство, което всеки от нас е изпитвал в даден момент от живота си. Проблем се появява т…Dec 6 2019skafeto.com


loading...