онлайн бизнес

Всички сме свидетели как бързо развиващите се технологии предоставят необятни възможности за бизнес в онлайн пространството.

Днес, Мирослав Шаренкапов, ще ни разкаже за собствения си опит при създаването на онлайн магазин и ще даде ценни съвети на бъдещите предприемачи на България.

– Нека да започнем от началото, как се роди идеята за създаването на собствен бизнес?

Идеята се роди когато синът ни беше на около една годинка и трябваше да му купим първите обувки за прохождане. Като всеки един родител и ние искахме да осигурим най-доброто за правилното му физическо развитие. Напълно осъзнавахме отговорността и важния избор пред, който сме изправени. След допълнително проучване осъзнахме, че всъщност правилния избор спомага за  развитието на стъпалото, правилно изграждане на мускулите на краката и предотвратява от бъдещи проблеми в гръбначния стълб.

Още в този момент осъзнавахме, че има какво да кажем на бъдещите майки. Има с какво да им бъдем полезни. Това е едно от основните вярвания, които изповядваме.

Идеологията на всеки бизнес трябва да бъде насочена към това да направим света едно по-добро място. Парите не трябва да са на преден план.

– Колко време отне да започнете дейност и какво бихте посъветвали бъдещите предприемачи в България?

По спомен изграждането на процесите и завъртането на колелото отне между 6 и 9 месеца. 

Моят съвет към бъдещите предприемачи е да си приоритизират задачите. Нужно е да си опише подробен план, като за всяко едно звено от него трябва да има човек, който отговаря за неговото изпълнение.

Ще нахвърлям основните неща, от които смятам, че всеки бизнес има нужда.

  1. Намиране на продукт – това е най-трудоемката част, нужно е продължително и внимателно проучване. Като преди това трябва да знаем какво търсим, в кой диапазон на пазара искаме да се позиционираме, каква ни е таргет аудиторията.
  2. Името на бизнеса включително домейн. Само този, който не се е сблъсквал не знае колко трудно, но винаги е постижимо!
  3. Бранд идентичност – важно е все пак да знаем какво и на кого искаме да кажем. 
  4. Бюрокрация и документация – за жалост в България това е бавен процес, на запад всичко може да се извърши електронно, а тука те препращат през 3 места. Вярвам, че все пак вървим в правилната посока и скоро ще ги настигнем. Съвета ми е пригответе се с  големи дози търпение!
  5. Създаване на онлайн магазин – тук най-важното нещо е да попаднете на точен човек. Моят съвет е да се търсят препоръки от доволни клиенти, това е практика, която работи от векове.

– Кои бяха най-големите трудности в началото?

Да попаднем на правилните хора. Заобиколен ли си с правилните хора и екип, няма да имаш никакви проблеми.  В случая (онлайн магазин), ако нямаш добър и разбиращ счетоводител, човек, който да поддържа сайта ти, добър копирайтър, маркетолог и фотограф си пред затваряне още преди да си започнал.

– Новата наредба Н18 как повлия на Вашия бизнес?

Още не е повлияла. Освен много, изключително много четене на закони(което е загуба на време и ресурс), теми в социални мрежи и всякакъв вид информация. Загуба на много часове, за да разбереш, че никой нищо не знае. 

Онлайн магазинът обект ли е или не е?
Ти СУПТО ли си?
Твоят магазин СУПТО ли е?
Какво в СУПТО?
Ако съм СУПТО какво следва?
А, ако не съм СУПТО.
Все пак крайният срок изтича края на март 2020 и още няма нито едно СУПТО одобрено от НАП което да е работещо. Какво да кажа, новата наредба не е повлияла, но може би началото на другата година ще се наложи да затворя и преустановя дейността си, докато няма някаква ясна информация кое какво е и какво трябва да се случи.

– Смята се, че в съседните ни страни онлайн търговия се развива по-лесно и не се облага с толкова данъци. Вярно ли е това и защо все пак избрахте България?

Честно казано избрах България, защото смятам, че това българско поколение трябва да бъде основен двигател на вътрешната икономика. За добро или лошо, няма как някой да дойде и да ни „оправи“ така както се надяваме 30 години. Напоследък станаха популярни темите свързани с отваряне на фирма в Румъния, Англия и Естония и с интерес следя информацията.

– Кое, според Вас, е предимство и кое недостатък в онлайн продажбите?

Предимството е неограниченият пазар. Един физически магазин е ограничен само в града, в които се намира, докато един онлайн магазин продава 24-7.

Недостатъците честно казано са много. Като се започне от нелоялна конкуренция и нелоялни клиенти и се стигне до … Н18 примерно, но това е бизнесът изпълнен с предизвикателства.

На мнение съм, че и двете са нужна част от един успешен бизнес модел, но за изграждането на всяко едно от тях трябва да има индивидуална стратегия. Различията между офлайн и онлайн бизнеса са изключително големи.

– Какво бихте посъветвали хората, които тепърва ще стартират собствен онлайн бизнес?

Да намерят баланса между действие и мислене. Да се въоръжат с много търпение и време за четене. Имат ли информацията, която им е необходима, знаят ли какво трябва да се направи, нищо не може да ги спре. С малко късмет и постоянство ще се случат нещата. Все пак  трябва да знаят, че самото стартиране е най-лесно. Намиране на клиенти и доставчици е разковничето. При стартирането на BeBuvki имахме изключителен късмет да изградим дългосрочни и стабилни отношения с нашите доставчици. 

Създаването на отношения е първата стъпка към спечелването на клиенти за вашия онлайн бизнес. Останалите стъпки… няма печеливша формула, всичко изисква индивидуален подход спрямо целевата аудитория и нишата.

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секундиСъзнателно или не, мозъкът ни извършва редица изчисления, когато видим някого за първи път. Било то …Sep 29 2019skafeto.com


loading...