предназначението на Стоунхендж

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Стоунхендж е едно от най-емблематичните исторически паметници в света и културна емблема на Британия, но дебатът какво е предназначението му и как е бил построен преди около 5000 години далеч не е приключил, пише британското издание Daily Mail.

Нова научна разработка твърди, че „развенчава“ теорията, предложена миналата година, че монументът е служил като слънчев календар, помагайки на хората да проследяват дните в годината. Италиански и испански експерти твърдят, че това е „напълно необосновано“ и се основава на „насилствени интерпретации, нумерология и неподкрепени аналогии“.

Британският изследовател, който стои зад теорията, смята че големите пясъчни плочи на Стоунхендж, наречени сарсени, представляват един ден в месеца, което прави цялото място огромно устройство за отчитане на времето. Той отвърна на новите критики на теорията си като я нарече „класическо словосъчетание без заключение“, което е „зле информирано“ и „забива в ъглите“.

В неотдавнашен документ авторът предложи проектът на „сарсен“ фазата на Стоунхендж да е замислен, за да представи календарна година от 365,25 дни, калибрирана от подравняването на слънцестоенията, черпейки вдъхновение от древен Египет.

„Основното им несъгласие всъщност не е с моите идеи, а по-скоро с консенсуса на египтолозите, които цитирам в оригиналната си статия“, каза британският изследовател пред MailOnline. „Лесно е да се твърди, че някой греши, но какви са неговите доказателства? И как точно тълкуват подредбата на камъните в Стоунхендж?“

Новият документ е автор на д-р Джулио Магли от „Политехническия университет“ в Милано и професор Хуан Антонио Белмонте от Universidad de La Laguna в Тенерифе.

„Стоунхендж е удивително сложен паметник, който може да бъде разбран само като се вземе предвид неговия пейзаж и хронологията на различните му фази през вековете“, казват те. „Целта на настоящото писмо е да покаже, че тази идея е необоснована, тъй като се основава на поредица от натрапени интерпретации, нумерология и неподкрепени аналогии с други култури.“

За своето изследване, публикувано в Antiquity преди година, професор Дарвил анализира броя и разположението на големите пясъчни плочи на Стоунхендж, наречени сарсени.

Сарсените образуват всичките 15 камъка на централната подкова на Стоунхендж, стойките и преградите на външния кръг, както и външните камъни като камъка на петата, камъка на клането и камъните на станцията.

„Хората в Стоунхендж вероятно са отбелязвали дните от месеца, всеки от които е представен с камък, може би използвайки малък камък или дървено колче“, казва още той на MailOnline по това време.

Но италиано-испанското дуо, и двамата астрономи, напълно отхвърлят тази концепция, като я наричат ​​“нумерология“ (псевдонаучно изследване на скритите връзки между числа и понятия). Те също така посочват, че почти половината от камъните на кръга са изгубени и е „възможно те също да са били малки, като по този начин се нарушава магията на хипотезата“.

Вече е добре известно, че цялото оформление на Стоунхендж е разположено спрямо слънцестоенията или крайните граници на движението на слънцето. Наблюдателите в Стоунхендж по време на зимното слънцестоене, стоящи на входа на заграждението и обърнати към центъра на камъните, могат да наблюдават залеза на слънцето в югозападната част на хоризонта.

Професор Дарвил смята, че обитателите на известния хенге са използвали не само за проследяване на часовете от годината, но и дните от месеца.

„Това, което те направиха според мен, беше просто да отбележат дните, представени от камъка, каза той пред MailOnline. Имаме някои по-късни праисторически календари, където те изброяват дните и имат дупка до всеки, за да могат да ги маркират с колче. Мисля, че нещо подобно би се случило в Стоунхендж, може би с помощта на малък камък или дървено колче.“

Професор Дарвил също така смята, че календарът може да отбележи 12-те месечни цикъла от по 30 дни всеки – добавяйки до една година. Но астрономите контрират това, наричайки устройството „неизвестно“ и казвайки, че 12-те месеца не са представени от паметника.

Професор Дарвил в крайна сметка смята, че новият документ „избива ъглите с поредица от твърдения, подкрепени само от съдържанието на техните собствени предишни публикации“.

„Те също така попадат в капана, който е хванал много археоастрономи – идеята, че праисторическите хора са работили на високо ниво на прецизност“, каза той пред MailOnline.“Те не го направиха, те използваха наблюдения, стълбове и парчета канап – теодолитът и компасът тепърва трябваше да бъдат изобретени.“

Въпреки че никой не може да бъде сигурен защо е построен Стоунхендж, отдавна съществува школа на мисълта, че той е служил като древен календар, но британският експерт посочи как вероятно е функционирал. Други теории включват, че е бил култов център за изцеление, храм, място, където са били почитани предците или дори гробище.

MailOnline се свърза с д-р Магли и професор Белмонте за техните теории относно предназначението на Стоунхендж.

Д-р Магли отговори: „Смятаме, че настоящата археологическа/археоастрономическа интерпретация на Стоунхендж като място, символично свързано с предците и със зимното слънцестоене, е правилна, така че нямаме нови теории сами по себе си относно предназначението на Стоунхендж.

„Любопитно е, че Даруил ни приписва да преувеличаваме точността на подравняването, докато е точно обратното; казваме, че не е било достатъчно точно, за да работи като настройка за календара, както той вместо това предложи.’

Вижте още:
Тайните древни послания по българските земи, които учените подминаватЗапознати сме с основните факти в историята на България. Посещавали сме и някои от най-популярните с…Mar 23 2023skafeto.com

Винча – градът, който пази тайни от 7000 г. край ДунаваПосетителите, които разглеждат хилядолетните пластове на десетметровия вал на брега на Дунава край В…Mar 9 2023skafeto.com