природен феномен

Интересен и рядък природен феномен бе заснет в нощното небе над Унгария от любител-фотографът Марко тази седмица. Първоначално любителите на конспирации за тайни правителствени експерименти и извънземни веднага се активизираха, но веднага бяха поляти със студена вода от метеорологичните експерти. Те дадоха научно обяснение за наблюдаваното явление.

За тези от вас, които се чудят: Това са така наречените спрайтове или червени спрайтове. Те са мащабни електрически разряди, които се появяват високо над гръмотевичните облаци или купестата облачна маса, пораждайки доста разнообразна гама от визуални форми, които трептят в нощното небе. Обикновено те се създават от разряда на мълнията между основната гръмотевична облачност и земята.

Защо са червени?

Поради възбуждане на молекулен азот, който изглежда червен в спектъра. Долната част има тенденция да бъде синкава. Също така е трудно да се реализира на снимка, но тези „медузи“ са най-големите (има и други подобни феномени) и могат да се простират до 50 км х 50 км, а също и на много голяма височина (в мезосферата).

Много рядък за наблюдение феномен бе заснет в небето

Защо го виждаме толкова рядко тогава?

Тъй като те са супер високо и обикновено са скрити от каквато и да е метеорологична система отдолу, когато се гледат от земята. Всъщност е много интересно, те са малко често срещани, но толкова малко наблюдавани, че ги дефинират едва през 90-те години на XX век, след като учените имат по-добра технология за наблюдение и съответно проучване.

Много рядък за наблюдение феномен бе заснет в небето

Преди това има само някои доклади от пилоти и често се бъркат за мълния (имайте предвид, че имате време да разгледате снимката на нещо, което се случва за част от секундата).

loading...