тайфун ураган

Българите сме късметлии с природния климат в нашата географска ширина, понеже природни бедствия като тайфун, ураган и циклон ни звучат като нещо от новините. Разбира се има и част от нас, които са живели и живеят в Азия и Америка, където тези страшилища се наблюдават най-често. Каква обаче е разликата между тях?

Ураганите, циклоните и тайфуните са едно и също метеорологично явление. Учените просто наричат тези бури с различни имена, в зависимост от това къде се случват, пише „Нешънъл Джиографик„. В Атлантическия океан и северната част на Тихия океан, бурите се наричат „урагани“ на карибския бог на злото – „Ураган“.

В северозападната част на Тихия океан същите тези бури се наричат „тайфуни“. В югоизточната част на Индийския океан и в югозападната част на Тихия океан, те са „тежки тропически циклони“.

В северната част на Индийския океан, името е „тежки циклонни бури“. В югозападната част на Индийския океан е са просто „тропически циклони“.

Природните бедствия тайфун, ураган и циклон – каква е разликата?

За да бъде класифицирана като тайфун, ураган или циклон, една буря трябва да достигне скорост на вятъра поне 119 км/ч. Ако ураган достигне скорост на вятъра от 179 км/ч, той става „силен ураган“. Ако тайфун удари с ветрове със скорост от 214 км/ч, той се превръща в „супертайфун“.

Различни сезони

Докато в атлантическия океан сезонът на ураганите е от 1 юни до 30 ноември, тайфуните и циклоните следват малко по-различни граници.

В североизточната част на Тихия океан, официалния сезон е от 15 май до 30 ноември. В северозападната част на Тихия океан, тайфуните са най-често явление от края на юни до декември. А в северната част на Индийския океан сезонът на циклоните е от април до декември.

Както и да изберете да ги наричате, тези чудовищни бури са мощни природни явления с капацитет да нанесат сериозни поражения.

Според Националния център по ураганите на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) окото на средния ураган, центъра на бурята, където налягането е най-малко, а температурите най-високи, се простира на площ от 48 км, но някои нарастват до 200 км.
Тайфунът „Факсай“ премазва Япония (Видео)Тайфунът „Факсай“ отне живота на трима души в Япония, съобщава агенция ТАСС. Други шестдесет души по…Sep 10 2019skafeto.com

loading...