притча възлите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание. Ето една притча за възлите, предоставена ни от Съновник.бг.

Един ден Буда се явил на среща с последователите си, като носел скъпа кърпичка. Учениците много се изненадали от тази лъскава вещ, тъй като знаели, че техният учител не приема скъпи дарове. Мисълта за тази кърпичка не им давала мира.

Вниманието им било привлечено и когато Буда вързал пет възела на парчето плат.

След това той ги попитал дали в този си вид кърпичката е същата, която е донесъл преди това. Един от учениците кипнал:

– Нима това е някаква шега? Естествено, че това е същата кърпичка!

– Убеден ли си в думите си? Все пак кърпичката, която донесох беше без възли. Тази няма ли пет? Как тогава е същата? – казал Буда.

Внезапно ученикът получил просветление. Прозрял, че дори това да е същата кърпичка, цялата е покрита с възли, точно като страдащ човек. Той веднага споделил прозрението си. А Буда казал:

– Правилно! Това се опитвах да ви покажа. Човек, който страда, не е по-различен от Гаутама Буда. Аз просто съм като носна кърпичка, по която няма възли. Петте възела са лъжата, неосъзнатостта, алчността, агресията и егоизмът.

Учителят добавил и друго:

– Искам да развържа възлите. Но дали, докато се взирате в мен, това ще ми помогне.
Буда дръпнал плата силно и възлите се затегнали още повече. Тогава един от учениците възразил:

– Но какво се опитвате да направите! Така само ще затегнете възлите.
Думите на учениците зарадвали Буда и той казал:

– Вие разбирате много добре случващото се с носната кърпичка, но не виждате нещата, които стават с вас. Поставете се в същата ситуация. Кажете какво да сторя сега с тази кърпичка?

Тогава един от учениците предложил:

– Нека видя отблизо как са вързани възлите!

Той установил, че те трябва да се разхлабят, за да се развържат лесно. Взел кърпичката и се справил с тях. А Буда рекъл:

– Това беше урокът за днес. Сега сте свободни да медитирате.

Виж още:Притча за правилните решенияВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Dec 9 2020skafeto.com

Поучителна притча за забогатяванетоВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Dec 8 2020skafeto.com