притча за императора

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за императора, който търсел истината. Тя е не само увлекателна, но и особено поучителна за всеки от нас.

Живял в Древен Китай един император, който много се гордеел с красотата си, но веднъж чул да се говори, че в царството му има мъж на име Сун, който бил по-красив от него, предават от sanovnik.bg. Императорът изгарял от любопитство да види лицето на този Сун, но все не успявал да се види с него. Но неговата съпруга и най-близкият му слуга успели да го видят.

Императорът решил първо да попита слугата си, но той категорично отрекъл Сун да е по-красивият от двамата и заявил, че императорската красота е несравнима. След това императорът се допила до любимата си. Тя също му отговорила, че той е най-красивият мъж в страната и Сун е далеч от неговото великолепие.

Веднъж в двореца пристигнал далечен гост. Той вечерял с императора и случайно споменал, че е виждал Сун, известен със своята красота.
– По-красив ли е от мен – попитал веднага императорът.
– Не, Ваше Величество! Вие сте много по-красив от Сун.

Императорът решил да се разходи из народа, уверен вече от слугата, съпругата му и госта, че е на-красивият мъж в цял Китай. На улицата обаче се сблъскал с невероятно красив мъж.
– Този човек е по-красив и от мен и от Сун – помислил си императорът и тъй като бил предрешен, решил да попита случайна жена кой е този мъж.
– Това е Сун – отворила му жената.
– А по-красив ли е от мен – попитал я императорът.
– Да, той е най-красивият мъж в страната – отговорила му жената, без да подозира с кого разговаря.

Императорът бил огорчен не защото Сун е по-красив от него, а защото най-близките му хора са го излъгали, когато е търсел истината. Той отишъл при един от мъдреците в царството, за да разберете защо е държан е пълно неведение.
– Слугата те е излъгал, защото е подчинен и се страхува за живота си. Жена ти е излъгала, защото те обича и не е искала да страдаш, а гостът те е излъгал, защото е искал да бъде учтив. Ако искаш да разбереш истината, винаги питай непознат – отговорил мъдрецът.

Вижте още:Притча за вярата в успехаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Dec 19 2019skafeto.comПритча за жребия на съдбатаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Dec 17 2019skafeto.com


loading...