момчето и магарето

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за стареца, момчето и магарето, която ще ви накара да се замислите.

Да се опитваш да угодиш на всички в бизнеса не е най-добрата идея. Не е добре за брандинга, не е добре за продажбите, предават от novavizia.com. Не е добре за печалбата на фирмата ти в края на годината. Нито е добре за кариерата ти, ако си наемен служител. Не е добре и за личния ти живот, ако щеш. Виж една история, която ясно илюстрира защо не е добре да се стремиш да угаждаш на всички:

Старец, момче и магаре вървели към града. Момчето яздело магарето, а старецът вървял до него. Минали покрай едни хора, които отбелязали, че е срамно възрастният човек да върви, а момчето да язди. Старецът си помислил, че упреците им имат право и заел мястото на момчето. По-нататък подминали други хора, които пък възкликнали: “Какъв позор! Да кара малкото дете да върви пеша.” Тогава решили да вървят и двамата пеш. Скоро настигнали хора, които ги взели за глупаци, задето вървели пеша, когато до тях крачело чудесно магаре, което можели да яхнат. Старецът и момчето се покачили на гърба на магарето.

Малко по-нататък пък подминали група хора, които ги засрамили с упреците си колко е ужасно да натоварят така горкото животно. Момчето и старецът решили, че вероятно имат право и понесли магарето на ръце. Докато преминавали по един мост, изпуснали магарето, животното паднало в реката и се удавило. Поуката от историята? Ако се опитваш да угодиш на всеки, може и да се сбогуваш с магарето си.
** Откъсът е от книгата “Стъпи здраво на пазара” от Майкъл Порт, Изток-Запад, 2008г.

Помисли за своето “магаре” – за онова твое конкурентно предимство, което ти помага и води напред в работата и бизнеса. А сега си представи, че в стремежа си да си най-добър във всичко започнеш да угаждаш на всички около теб – на всички клиенти, на всички доставчици, на всички твои колеги и т.н.

Съобразяваш се с всяка претенция на всеки клиент и трескаво се впускаш да правиш нови промени или подобрения в продукта или процедурите си за работа. Трепериш и от най-малката лоша дума или мисъл, която може да премине през главата на твои колеги или служители и правиш всичко възможно всички да са щастливи (за твоя сметка, естествено).

Ето и алтернативен начин за поведение – прави онова, което ти смяташ за правилно. Работи с хората, с които ти е приятно да работиш и правиш бизнес. Отчитай обратната връзка от хората около теб, но и бъди наясно кой ти я подава и доколко сериозна е тя. Бъди в комфорт най-напред със самия себе си, че вършиш правилните неща, по начина, по който ти искаш те да се случват и се фокусирай върху силните си страни и пазарната ниша, която най-силно те вълнува.

Със сигурност ще има клиенти, които ще изгубиш с подобно поведение. Но така ще можеш да обърнеш по-голямо внимание на онези твои клиенти, които цениш повече – те заслужават много повече твоето внимание. Със сигурност ще има колеги, които няма да са доволни, че нещата не стават така, както ТЕ ги очакват и желаят. Но така ще изградиш по-тесни връзки с хората, на които държиш повече и които са истински важни за теб. Започнеш ли да се стараеш да угаждаш на всички, има сериозен риск да изгубиш своето “магаре”. Пази го.

Виж още:Поучителна притча за самурая и оскърблениятаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Oct 17 2019skafeto.com

Притча: Винаги имаш два избораВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Oct 15 2019skafeto.com