В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание. Ето една притча за лошия мъж, която ще ни научи, че трябва да ценим това, което имаме, предоставена ни от Съновник.бг.

В едно село живеел един мъдър старец. Съселяните му много го ценели и затова, когато искали да сключат брак, търсели неговата благословия. Съответно, когато искали да се разведат, също ходели при него. Един път при стареца дошла една много ядосана жена и му казала:

– Мъдрецо, искам да ни разведеш с мъжа ми, защото той е ужасен съпруг!

– Но защо? Какво толкова е направил той? – учудил се старецът.

– Защото той постоянно закъснява след работа и вечно за това имаме кавги – отвърнала разярената съпруга.

Старецът помислил малко и казал:

– Добре, щом това е твоето желание, ще ви разведа. Но преди да го сторя, искам да изпечеш хляб и да ми го донесеш. Само че продуктите за него трябва да вземеш от своите съседки, като обясниш на всяка защо ти трябват тези съставки.

Съпругата си отдъхнала и поела към дома. Много скоро тя вече се намира пред къщата на своя съседка. Като я видяла, жената се примолила:

– Съседке, дай ми, моля те, две чаши вода!

– Но защо искаш вода от мен? Нали имаш кладенец в двора си? -поинтересувала се съседката.

Жената това и чакала. Тя веднага започнала да разправя на приятелката си колко е ядосана на мъжа си и какво трябва да направи, за да се разведе с него. Тогава съседката ѝ рекла:

– Само да знаеше моят мъж какъв е! Всеки ден харчи пари за алкохол, а като се напие, ме бие!

Жената изслушала приятелката си и поела към следващата съседка за сол. Там тя за пореден път трябвало да разкаже своята история. Като чула разказа ѝ, другата домакиня рекла:

– А моят съпруг да знаеш какъв е ужасен! Постоянно прелюбодейства и не се интересува изобщо от мен и децата!
Жената изслушала и тази своя съседка, след което се прибрала вкъщи да замеси хляб.

Тя опекла голяма вкусна питка и отишла при мъдреца. Поднесла я към него и казала:

– Вземи тази питка, мъдрецо, в знак на моята благодарност!

– Защо ми благодариш, жено? Какво е станало? – запитал старецът.

– Защото най-после прозрях истината. Оказа се, че моят мъж съвсем не е най-лошият. Вече не искам да се развеждам.

Виж още:Поучителна притча за добрия стрелецВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 19 2020skafeto.com

Притча за знаците на СъдбатаВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 18 2020skafeto.com

Поучителна притча за десетте девициВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 17 2020skafeto.com


loading...