притча момиче лихвар

В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание. Ето една притча за младото момиче и безскрупулния лихвар, предоставена ни от Съновник.бг. Тя ще ни научи, че дори и за най-оплетените ситуации има изход, стига да сме достатъчно находчиви, изобретателни и да не се задоволяваме с очевидните варианти

Бащата на младото момиче бил беден фермер, на когото веднъж му се наложило да вземе кредит от местен лихвар. Колкото и да работел обаче, фермерът не успявал да изплати дълга си.

Тогава лихварят му предложил да опрости заема, ако фермерът му позволи да се ожени за дъщеря му. Момичето отказало да се омъжи за толкова възрастен и зъл мъж, но в същото време искала да помогне на баща си.

Тогава лихварят предложил да оставят решението в ръцете на съдбата. В една торба той щял да постави черно и бяло камъче, а пред очите на цялото село момичето щяло да извади едно от тях.

Ако извади бяло камъче, лихварят обещал, че ще опрости заема и щял да се откаже от сватбата с момичето, но ако извади черно камъче, щяла да стане негова съпруга.

Но когато пуснал двете камъчета в торбата, момичето забелязало, че и двете са черни. Замислила се какво може да направи в тази безизходица.

Дали да изтегли черното камъче и да се омъжи за лихваря, като помогне на баща си или да се откаже, като принуди бедния фермер години наред да изплаща непосилния заем.

Тогава момичето решило друго. Тя извадила едно от камъчетата и веднага го пуснала на земята. Понеже се намирали край река, чийто бряг бил пълен с бели и черни камъчета, не успели да разберат какъв цвят е извадило момичето.

Тя предложила да погледнат в торбата и според това дали в нея има бяло или черно камъче щяло да се разбере какво е извадила.

Така лихварят бил надхитрен, а благодарение на остриумието си младото момиче успяло да спаси и себе си, и баща си.

Виж още:Поучителна притча за сляпото момичеВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Jan 4 2021skafeto.com

Поучителна притча за майката и смъртттаВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Dec 31 2020skafeto.com

Тази притча ще ви научи как да откриете щастиетоВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Dec 30 2020skafeto.com

loading...