притча оракул

В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание. Ето една притча за хитрия оракул, която ще ни научи колко е важно как се изразяваме, предоставена ни от Съновник.бг.

Живял в Древен Изток един много страховит владетел. Всички скланяли глава пред него и не смеели да му противоречат. Една нощ обаче се случило нещо, след което самият господар настръхнал от ужас и паника. Присънило му се, че всичките му зъби започват да се клатят и един по един падат.

Изплашил се владетелят. Настоял веднага да извикат в покоите му най-добрия оракул, който от много години се занимавал с тълкуване на сънища. Пред него разказал какво му се е случило. Щом чул кошмара на господаря, с насълзени очи тълкувателят му съобщил:

– Владетелю, имам много лоши новини за вас! Вашият страшен сън предвещава нещо ужасно! Всички ваши роднини скоро ще загинат.

Чувайки страшната прогноза на оракула, владетелят се разлютил. Думите му още повече го изплашили и вбесили, затова заповядал гадателят да бъде заточен.

На негово място пък извикал друг тълкувател на сънища. Чувайки съня на владетеля и знаейки за съдбата на предшественика си, новият гадател казал с най-широката си усмивка:

– Владетелю, имам чудесни новини за вас! Сънят ви предвещава, че ще се радвате на голям късмет и ще надживеете всичките си родственици!

При тези думи владетелят се успокоил, а тълкувателя позлатил.

Само придворните стояли в недоумение. Затова запитали оракула:

– Нищо не разбираме. Ти му съобщи същото като предишния тълкувател. Защо него погуби, а теб те посипа със злато?

– Запомнете едно от мен! Не е важно какво казваш, а как! С моя предшественик имахме еднакво тълкуване на съня, но го представихте от различен ъгъл. Затова той беше заточен, а аз награден.

Виж още:Индийска притча за желязното търпениеВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 10 2020skafeto.com

Поучителна притча за труда на родителитеВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 9 2020skafeto.com

Притча за смелостта в любовтаВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Nov 6 2020skafeto.com

loading...