ENIAC
Жените, участвали в проекта ENIAC

Обект на днешната публикация ще бъде първият компютър, чиято история наистина си заслужава да бъде прочетена. Компютърът е създаден през 1940г. и е важен етап от историята на изчислителната техника пише сайтът Digitaltrends, участвайки в изследване за водородната бомба. Честването му е всяка година на 15 февруари, известно като Ден на ENIAC.

Може би никога няма да прочетете в дебелите исторически книги, но работата по програмирането на първия компютър е дело на екип от шест млади интелигентни дами. Приносът им за това до голяма степен бе позабравен през годините, но с нарастването на феминизма в световен мащаб този факт бързо се коригира с преоткриването на тази умишлено забравена история, която трябва да достигне до всички жени, невярващи в себе си и способностите си.

Раждането на програмирането

Електронният цифров интегратор и компютър, или ENIAC, е първият електронен цифров компютър в света, чието създаване е забележително постижение в пътуването на човешката цивилизация към технологичната ера и времето на киберкултурата, в което живеем в момента. Финансиран от армията на САЩ, той се оказва ползотворен инструмент при изчисляването на артилерийски таблици и ранните изследвания за водородната бомба.

Докато дизайнът на компютъра се преписва на двама преподаватели от Университета в Пенсилвания, същинското програмиране на системата е заслуга на интелектуално извисена група жени: Фран Билас, Бети Дженингс, Рут Лихтерман, Кей МакНулти, Бети Снайдър и Малин Уеслкоф. Въпреки уникалната работа, която тези шест дами са сторили, ние сме почти сигурни, че не сте и чували да се говори за техните имена. Новосъздадената от тях програма е била първоначално проектирана на ръка, а след това приложена на практика с изключителна прецизност и внимание към всеки един детайл. Извършването на подобно изчисление може да отнеме дни, а реализирането на такава програма – седмици.

Ето как да разберете кой ви наблюдава през вашия смартфон. Списък с най-полезните за сигурността ви кодовеМодерният смартфон вече е неразделна част от ежедневието ни и трудно можем да си представим живота б…Nov 21 2017skafeto.com

Техническото майсторство, необходимо за оперирането на такава система обаче, очевидно не се смята за основен принос към цялостния завършен продукт. Жените, които програмираха ENIAC, се смятат само за оператори, за даденост, а не за „движещия процесор“ – ключовия компонент, ядрото на екипа, който е направил този проект реалност.

Дотук с мъжкия монопол в IT сектора - програмирането било дело на жени
Архивни снимки на екипа

През 1996 г. – 50-годишнината от проекта ENIAC – жена на име Катрин Клейман, вдъхновена от изпреварилата времето си работа на женския тийм от програмисти на първия компютър ENIAC, решава по време на обучението си в Харвард да се свърже с организаторите на ежегодната конференция „Жените в технологиите”, за да получи информация как ще се отбележи успеха на тези вдъхновяващи дами по случай 50-годишния юбилей на проекта. Клейман открива, че организаторите въобще не знаят за какво става въпрос. Заслугата им е била толкова майсторски прикрита „зад кулисите“, че дори основните деятели за укрепването на правото на жените в технологичната индустрия нямат ни най-малка представа за уникалната работа, която шестте жени са свършили пет десетилетия по-рано. От този момент до ден днешен, Клейман си поставя цел да разпространява историята за създаването и програмирането на първия компютър ENIAC.

„Вавилонската кула от смартфони“: Китайски творец привлича вниманието към проблема за е-отпадъцитеКитайски творец в събота (30 март) разкри скулптура, изработена от изхвърлени мобилни телефони и офо…Apr 2 2019skafeto.com

През последните няколко години тя работи върху документален филм, наречен „Компютрите“ („The Computers“), който силно се надяваме, че ще може да разкаже за работата на програмистките на ENIAC на многобройната аудитория.

Сега ще ви обясним и защо тази история е толкова важна и защо я разказваме в такива детайли.

Разбира се, преди всичко основните „виновници“ за създаването на програмирането като наука, дори феномен на днешното време, заслужават признание от световен мащаб, въпреки че отдавна са ни напуснали без да знаят, че едва след смъртта им техните имена ще станат вдъхновение и модел за подражание.

Дотук с мъжкия монопол в IT сектора - програмирането било дело на жени
Из архивите по време на програмирането

Главната причина, поради която ви споделяме тази история, би могла да окаже огромно влияние върху следващите поколения млади девойки, които имат интерес и дарба да се развиват в технологичната индустрия, но не се чувстват уверени в себе си поради патриархата, който цари от години наред там.

Вдъхновяващ разказ, който е абсолютно социално ангажиран и ще помогне на жените да се насочват към кариера в сферата на технологиите без да бъдат подценявани и недооценявани.

Какво има в един смартфон? Учени пускат iPhone в блендер, за да разбератПроектът има за цел да покаже количествата на редки или т.нар. „конфликтни“ елементи във всеки телеф…Mar 29 2019skafeto.com

loading...