Проксима Б

Според изследователи, в съседната Слънчева система, в зоната на звездата Алфа Кентавър А (Alpha Centauri A), може да има екзопланета с условия, подходящи за живот.

Откритият „нов свят“ се намира на 4,37 светлинни години от нашата планета. Наблюдаваното тяло се върти около звездата Проксима Кентавър (Proxima Centauri), която принадлежи към звездната система Алфа Кентавър (Alpha Centauri).

Планетата е кръстена Проксима Б (Proxima b). След известно моделиране, експертите стигат до заключението, че водата върху тялото е в течно състояние, което е условие там да има живот. Но, дали се е зародил такъв?

Проксима Б – най-близката до Земята потенциално обитаема планета
Визия на художник за Проксима Кентавър b, представена хипотетично като суха скалиста супер-земя

Този въпрос е значителен, като се има предвид, че родителската звезда е червено джудже. Тези обекти са неясни и изключително малки. Те често пламват, което затруднява планетите да поддържат атмосферата си, пише HiddenTruth.site.

Две звезди от три в Алфа Кентавър са като Слънцето. Алфа Кентавър А може да има планета, която е на оптималното разстояние за формиране на подходящи условия на местообитание върху нея.

Проксима Б – най-близката до Земята потенциално обитаема планета
Тази снимка съчетава изглед на южното небе над 3,6-метровия телескоп ESO в обсерваторията La Silla в Чили с изображения на звездите Proxima Centauri (долу вдясно) и двойната звезда Alpha Centauri AB (долу вляво) от НАСА / Космически телескоп Хъбъл ESA. Proxima Centauri е най-близката звезда до Слънчевата система и е в орбита от планетата Proxima b, която е открита с помощта на инструмента HARPS на 3,6-метровия телескоп ESO.

Експертите са получили топлинния отпечатък на планетата. Според термичния отпечатък е възможно да се установи, че тялото е идентично по размер с Нептун (Neptune).

Разстоянието между звездата и Проксима Б е между 1-2 au, като от Земята до Слънцето е 1 au (150 милиона км).

С това, шансовете там да има примитивен или дори напреднал живот се увеличават…

Вижте още:
Млечният път е пълен с мъртви извънземни цивилизацииИзследванията показват, че Млечният път може да е пълен с мъртви извънземни цивилизации, които са би…Dec 27 2020skafeto.com

САЩ и Израел общували с галактическа федерация на извънземниСпоред бившия ръководител на израелската програма за космическа сигурност Хаим Ешед САЩ и Израел са …Dec 8 2020skafeto.com


loading...