За множество археологически открития през новата история се твърди, че върху тях тегнат заклинания и са прокълнати. По-долу Ви представяме някои от най-древните и интересни артефакти, за които се смята, че са прокълнати. Ето и списък с най-известните от тях.

Маорските маски на воини

Археологически открития, за които се твърди, че са прокълнати

Хората маори са местни жители на Нова Зеландия. Започвайки в края на 18-ти век, колонизиращата Британска империя иззема множество артефакти и предмети с голямо културно значение за маорите, за да бъдат изложени в музеите.

Сред тези артефакти са колекция от маски на воини, за които в маорската култура се казва, че не трябва да се виждат, да се приближават или да се докосват от бременни жени или тези, които менструират, защото ще им се случи ужасно нещастие.

Вярата в това проклятие е толкова силна, че музеите активно рекламират това предупреждение, когато излагат маските на показ. Акт, който сам по себе си е противоречив.

Богиня на смъртта

Това проклятие обгражда 5-хилядолетна статуя от варовик, открита в кипърското село Лемпа в средата на 19 век. В момента, в колекцията на Министерството на вътрешните работи на Кипър се смята, че фигурата „Жена от Лемб“ представлява богиня на плодородието.

Археологически открития, за които се твърди, че са прокълнати

Според легенда, различните собственици на откритата фигурка са имали трагични случаи и често насилствена гибел.

Смята се, че знакът на смъртта, поставен върху притежателите на статуята, засяга и членовете на семействата им, което прави това проклятие особено смъртоносно.

Смята се, че знакът на смъртта, поставен върху притежателите на статуята, засяга и членовете на семействата им, което прави това проклятие особено смъртоносно.

Съкровището на Карун

Известно е също като Съкровището на Крез или Съкровището на Лидия. Съкровището на Карун е колекция от 363 парчета, датирани от желязната епоха. То е върнато в родната Турция след продължителна съдебна битка с Нюйоркския Метрополитен музей на изкуствата.

През 2006 г. е открито, че много от изложените парчета всъщност са фалшификати и през следващите шест години е стартиран международен „лов“ за оригиналните парчета.

През цялото време историите за колекцията, засегната от проклятие, продължават да излизат от родния район на артефактите – Усак, в Турция.

Твърди се, че мъжете, които първоначално са разграбили съкровището и са го продали нелегално в чужбина, са били засегнати от голямо нещастие, включително мистериозна смърт на тримата сина на единия от крадците и насилственото убийство на друг от тях.

Гробница на Тут

Няма по-известен случай на прокълнато археологическо откритие от този на 3200-годишната гробница на египетския фараон Тутанкамон, известен още като Тут. Гробницата е открита от Хауърд Картър през 1922 г.

Археологически открития, за които се твърди, че са прокълнати

Въпреки, че историите за проклятието на Тут, засяга хора, свързани с откритието на гробницата, те се основават на широко разпространената вяра в Проклятието на фараоните, за което се смята, че засяга всяко древно египетско погребение.

Няколко проклятия, написани в йероглифи, са документирани на местата на гробниците на Старото царство, но „проклятието на мумията“ навлезе в популярната култура едва през 19-ти век.

Повечето учени считат писателката Джейн К. Лоудън като източник на тази съвременна връзка между египетските гробници и проклятията.

Нейната книга от 1827 г., озаглавена „Мумията! Или „Приказка от двадесет и втори век“ е ранен пример за спекулативна научна фантастика, вдъхновена отчасти от „Франкенщайн“ на Мери Шели, публикувана десетилетие по-рано.

Аргонавтското съкровище

През февруари 2004 г., за първи път се съобщава за мистериозното Аргонавтско съкровище и неговото проклятие.

Смята се, че над човекът, който открива тези 2500-годишни артефакти и семейството му тегне проклятие, включващо внезапно заболяване, странно поведение и убийство.

И все пак, идеята за Аргонавтско съкровище сама по себе си е леко въображаема, като се има предвид, че аргонавтите са малък клан от герои в гръцката митология, а не действителна група древни.

Няма данни за това съкровище, освен една статия във вестник. Но, ако това археологическо откритие е реално и е скрито от обществеността? Ако наистина е прокълнато? За съжаление, могат да се задават само въпроси без отговори за тази невероятна история.

Оци „Леденият човек“

Най-старата естествена мумия, откривана някога в Европа – Оци „Леденият човек“, е живял преди около 5300 години в днешна Северна Италия. Точните подробности около смъртта му остават неясни, но едно е сигурно: Оци е починал от удар в тила.

Археологически открития, за които се твърди, че са прокълнати

Твърди се, че „проклятието на Оци“ е засегнало много от хората, пряко ангажирани с неговото откриване и съхранение. Първата, така наречена жертва е съдебният патолог, който вдига Оци с голи ръце, за да постави останките му в чанта за транспорт.

По-късно, той загива в автомобилна катастрофа. Алпинистът, който е ръководил експедицията, е попаднал във фатална лавина няколко месеца след това.

Един от двамата туристи, които първоначално са забелязали мумията, е намерен мъртъв след падане по време на поход в Алпите. Тялото му е открито замръзнало с лицето надолу, точно както Оци. Списъкът продължава, но статистически погледнато, това са една малка част от общия брой хора, които са работили върху или около Оци през годините.

Независимо дали става дума за обезпокояване, оскверняване или унищожаване на древен обект или артефакт, правенето на почти всичко с тези исторически съкровища е противоречиво. Постоянно съществуващи предполагаеми проклятия, поставени върху археологически открития, гарантират, че това е вярно.

Вижте още:
Discovery идва в България в търсене на АтлантидаНово предаване на Discovery Channel тръгна по стъпките на митичната цивилизация Атлантида, а проучва…Jun 5 2021skafeto.com

Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизацияРозетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите…May 25 2021skafeto.com

Пещерата от черупки в Маргейт остава неразгадана мистерияМистериозната пещера е открита през 1835 г. в Маргейт, Кент (Великобритания) и остава загадка и до д…Apr 30 2021skafeto.com


loading...