Когато мислите за пандите си представяте очарователни дребни мечета с черно-бяла окраска, напомнящи ви плюшените играчки на вашите деца. В същност, пандата, макар и класифицирана към голямото семейство „мечки“, не прилича нито по външен вид, нито по цветова окраска, нито по поведение на класическите видове мечки. Среща се в горите на Тайван и Китай, както и на някои места в Австралия.

Пандите прекарват живота си по дърветата, но не и бебе-пандите, които отрастват в „домашни условия“ – от следващото видео може да проследите документирани първите 100 дни от живота на две току-що родени панди.

Виждате, как в началото късичката им козинка е с розов оттенък, който с течение на времето постепенно се променя, докато не придобие така характерната за вида черно-бяла окраска. Особено впечатляват муцунките им – с очички, „обрамчени“ от овални петна черна козинка!

Вижте вече оформилите се дълги и остри нокти на лапите им – те просто чакат да се впият в ствола на някое дърво! Без значение дали е в зоопарк или в дивата гора!


loading...