Цепелин

Сериозният интерес на граф Фердинанд фон Цепелин към развитието на дирижабли започва през 1874 г., когато се вдъхновява от лекция на Хайнрих фон Стефан по темата „Световни пощенски услуги и въздушни пътувания“, за да очертае принципите на по-късния му занаят в паметна бележка в своя дневник на 25 март, 1874 г. Идеята се завърта около голям външен „плик“, съдържащ няколко отделни газови торби. Преди това се е срещал с балони от армията на Съюза през 1863 г., когато е посещавал САЩ като военен наблюдател по време на американската гражданска война.

Първият полет на Цепелинa
граф Фердинанд фон Цепелин

Граф Цепелин започва сериозно да преследва идеята си след ранното си пенсиониране от военните през 1890 г. на 52-годишна възраст. Убеден в потенциалното значение на авиацията за хората, той започва да работи по различни проекти през 1891 г. и да изготвя подробни схеми до 1893 г., когато комисия разглежда плановете му през 1894 г..

Той получава патент, даден му на 31 август 1895 г., с Теодор Кобър, който прави техническите чертежи.

Патентът на Цепелин описва „Lenkbarer Luftfahrzug mit mehreren hintereinanderen angeordneten Tragkörpern“ или управляем въздушен кораб-влак с няколко носещи конструкции, разположени една зад друга, т.е. дирижабъл, състоящ се от съединени с гъвкава конструкция твърди секции. Предната част, съдържаща екипажа и двигателите, е с дължина 117,35 м и капацитет от 9514 куб.м.; средната част е дълга 16 м с предвиден полезен товар от 599 kg и задната част с дължина 39.93 m с предвидено натоварване от 1996 kg (4,400 lb).

Опитите на граф Цепелин да осигури държавно финансиране за неговия проект се оказават неуспешни, но на лекция на Съюза на немските инженери получава подкрепата им. Цепелин също търси подкрепа от индустриалката Карл Берг, която е въвлечена в разработката на дирижабъл на Дейвид Шварц. Берг сключва договор да не доставя алуминий за друг производител на дирижабли и впоследствие плаща на вдовицата на Шварц компенсация за нарушаването на това споразумение. Дизайнът на Шварц фундаментално се различава от този на Цепелин, което няма особено значение при използването на отделни газови торби в твърдата обвивка.

Първият полет се състои на 2 юли 1900 г. над Боденското езеро. Въпреки повреда по време на кацане, дирижабълът е ремонтиран и модифициран и доказа своя потенциал в два следващи полета, извършени на 17 и 24 октомври 1900 г., подобрявайки скоростта от 6 m/s (21,6 km/h), постигната от френския дирижабъл La France. Въпреки това представяне, акционерите отказват да инвестират повече пари, така че компанията е ликвидирана, а граф фон Цепелин купува кораба и оборудването. Графът искал да продължи да експериментира, но накрая разглабя кораба през 1901 година.
Приключението само по себе си си струва!Амелия Еърхарт е родена на 24 Юли 1897 в Канзас, САЩ. Тя изчезва на днешната дата през 1937 и е обяв…Jul 2 2019skafeto.com


loading...