Съзнателно или не, мозъкът ни извършва редица изчисления, когато видим някого за първи път. Било то на среща, на опашка в магазина или погледите ни се засекат в метрото. В зависимост от външния вид на човека отсреща, мозъкът ни прави преценка за това колко е интелигентен, успял или пък доколко е склонен да извърши престъпление и да наруши закона. За отрицателно време човекът срещу теб ще си формира мнение на база твоя външен вид, език на тялото, маниери, излъчване и отношение. Хората си формират първо впечатление за другите в рамките на първите 4 секунди от контакта с тях. Тези мнения се затвърждават в голяма степен до тридесетата секунда. А до четвъртата минута мненията са окончателно оформени.

Изненадващо, в някои случаи нашето първо впечатление може да бъде изключително точно. В други, то е напълно неоснователно.

Ето някои от нещата, които съдим за хората въз основа на външния им вид, виждайки ги за първи път.

10 неща, които никога не трябва да правите на интервю за работаЗнаете ли, че на човешкия мозък му трябва не повече от една секунда, за да прецени характера на няко…Aug 24 2019skafeto.com

Ако сте привлекателни, хората предполагат, че имате и други положителни черти. 

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди
FreePik

Благодарение на явлението, което социалните психолози наричат „ефекта на ореола“, ние сме склонни да предполагаме, че добре  изглеждащите хора притежават други положителни качества, освен външния вид, като висок интелект и ангажираност.

Даниел Хамерз, психолог от Университета в Тексас, който изучава особеностите на работното място, установява, че това когнитивно пристрастие означава, че добре изглеждащите хора са склонни да получават по-големи заплати на работното място.

По същия начин, в проучване мъже са помолени да оценят есе, написано от неназован писател от женски пол, участниците оценяват писателя и работата му по-благоприятно, когато им е показана снимка на привлекателна жена с твърдение, че тя стои зад есето, за разлика от това, когато виждат снимка на непривлекателна жена или не виждат снимка изобщо.

Дрехите казват всичко „По дрехите посрещат.“

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди
Pexels

Огромна част от създаденото първо впечатление се свързва с дрехите. Смята се, че до 95% от направеното вече първо впечатление е свързано с дрехите, тъй като те покриват до 95% от тялото. Когато ти предстои важна среща с непознат за теб човек, подбери дрехите си внимателно и се облечи така, че да внушаваш успех. Това не означава, че трябва да носиш възможно най-скъпи или модерни дрехи. Но дрехите обезателно трябва да са чисти, спретнати и с приятен вид.

Съобрази се и със ситуацията. Къде отиваш на среща? В каква организация? С какъв човек ще говориш? В каква обстановка? Без значение дали ще се срещаш с клиент или отиваш на интервю за работа, облеклото ти следва да е относително равнопоставено на това на предполагаемия ти събеседник.

Освен облеклото, останалите важни елементи на външния вид са прическа, грим (за жените), бръснене (за мъжете) и аксесоари. Приведи се в приветлив външен вид, без крайности.

Обърнете внимание на… прическата си

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди
Extrapetite

Винаги това, което се набива на очи и ни прави най-силно първо впечатление, е лицето заедно с косата. Едва ли някой би искал да си има работа с човек, чиято коса подсказва немарливо отношение. Ако тя е мръсна или неподдържана. Това показва вашето отношение както към себе си, така и към хората, с които се виждате.

И на… обувките си

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секундиСлед като хората погледнат главата ви, очите им неволно ще се плъзнат към обувките ви. Ако обувките ви не са поддържани, не непременно нови и скъпи, но задължително чисти, то клиентът би могъл да си помисли: „Този човек май е немарлив и не обръща внимание на детайлите“.

Хората могат да получат изненадващо точна информация за вашата личност от снимка.

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди
Pexels

В проучване от 2009 г. изследователи показват на участниците снимки на 123 студенти от Тексаския университет в Остин, на които им е казано да позират както пожелаят.

Независимо от позата, която заснетите заемат, зрителите са изключително точни в преценката на следното: колко екстровертни са, колко високо е тяхното самоуважение, колко религиозни, колко приятни и колко съвестни са те.

Вашата структура на лицето може да даде на останалите насоки за това колко сте агресивни.

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди
Pexels

Малко проучване от 2013 г. от изследователи в Центъра за промяна на поведението в Университетския колеж в Лондон, предполага, че мъжете с по-високи нива на тестостерон (не е изненадващо) са по-склонни да имат по-широки лица и по-големи скули. Мъжете с тези черти на лицето имат тенденция да притежават по-агресивен характер.

Хората също използват вашата структура на лицето, за да правят преценки за това колко сте силни.

Как да отговорим на „Кажи ми нещо повече за себе си“ в интервю за работаЕдин от въпросите, който най-много плаши кандидатите за определена позиция на интервю за работа, е: …Jun 9 2019skafeto.com

В едно изследване, проведено през 2015 г., учени показват на участниците снимки на 10 различни човека с пет различни изражения на лицето, след което те трябва да оценят колко приятелски, надежден или силен е човекът на фотографията. Не е изненадващо, че зрителите са склонни да класират хората с щастлив израз като по-приятелски и по-надеждни от тези с ядосано изражение. Те са склонни още да оценяват хората с широки лица като по-силни.

Ако изглеждате „неблагонадеждни“, е по-вероятно да бъдете разглеждани като престъпници.

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди

Не е ясно защо някои от нас будят повече доверие от други, но това качество може да има последствия, променящи живота.

Изследователи от Израел и Обединеното кралство набират доброволци, които да наблюдават снимки на мъже и жени, избрани на случаен принцип от две фотографски бази данни и да оценят емоционалното състояние, личностните черти и престъпния изглед на фотографираните.

Първият набор от снимки е от полицейската база данни; вторият набор се състои от контролни снимки, на които актьори имат задачата да изглеждат щастливи, неутрални или ядосани. Независимо от мястото, от което идват снимките, хората, които са класифицирани като по-неблагонадеждни и по-доминиращи, са също определени като престъпници. Измежду контролните снимки гневните лица са сочени за най-криминални.

Основни здравни проблеми могат да се видят от пръв поглед.

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди
Pexels

Лекарите могат да диагностицират многобройни заболявания само по очите ви. Червените петна в ретината, чувствителният към светлина слой в задната част на окото, могат да бъдат признак на диабет.

8 навика за пълно самоусъвършенстване на личносттаКогато става въпрос за самоусъвършенстване, много хора са останали с грешно впечатление, че се отнас…Aug 30 2019skafeto.com


loading...