Пътническите самолети

Наред с всички негативи, пандемията от Covid-19 вече показва, че може да променя света и към по-добро. Заради коронавируса много държави и работодатели започнаха да залагат все повече на дигитализацията. Социалното дистанциране ускорява въвеждането на електронната държава, работата от вкъщи и дори роботизацията. Много сегменти на икономиката се променят, макар и с различни темпове.

Част от големите губещите засега са авиокомпаниите, които почти не осъществяват полети. Ситуацията притиска бизнеса към промени.

Учените не са сигурни колко бързо човечеството ще се справи с пандемията, а коронавирусът може да бъде съществен фактор в живота ни и след 5 години. Това би довело до масови фалити в сферата на въздушния превоз. За да избегнат това, фирмите търсят изход с нови технологии и дизайни.

Италианската компания Avio Interiors вече има концепция за това как ще изглеждат пътническите самолети.

Разработени са два варианта за възможен интериор, който би позволил осъществяването на пътническите полети.
Пътническите самолети вече няма да са същите - как ще изглеждат след пандемията (СНИМКИ)
Пътническите самолети вече няма да са същите - как ще изглеждат след пандемията (СНИМКИ)

По-бюджетният е наречен Glassafe и включва стъклена или плексигласова преграда между седалките в областта на главата. От предпазна гледна точка този метод може да е по-малко ефективен, За сметка на това, той е бърз за монтиране и не изисква значителни инвестиции.

Вторият вариант е наречен Janus и предлага по-съществена промяна в интериора на пътническите самолети. Концепцията е наречена на двуликия римски бог Янус, който гледа едновременно назад и напред. По подобен начин са подредени и седалките в Janus. Централната във всеки ред е обърната назад. Това позволява монтирането на по-голям защитен плексигласов панел, който да отдели пътниците един от друг.

Анализаторите отбелязват, че макар по-ефективно решение, то авиопревозвачите едва ли биха избрали концепцията Janus. Поне не и като първа мярка. Тя изисква пренареждане на седалките и по-сериозни инвестиции спрямо Glassafe. Икономическата ситуация в сферата на въздушния превоз на пътници е доста тежка и едва ли би позволила отделянето на големи суми за съществени изменения в кабината.

И двата варианта обаче биха могли да останат в експлоатация и след като човечеството се справи с коронавируса. Учените коментират, че опасността от пандемии винаги ще дебне зад ъгъла, а по-изолираните пътнически места може да са правилно решение за намаляване на опасността от възникването ѝ.

Още от Любопитно

loading...