работа четири дни

Изглежда, че моделът на работа четири дни в седмицата и три почивни дни набира все по-голяма скорост по време на пандемията. Работниците в Белгия вече са сред тези, които не трябва само да мечтаят за това. С приетата реформа на пазара на труда в бъдеще ще имат право на съкратена работна седмица. Правилото е: пълно възнаграждение, но и пълно работно време, предава bgonair.bg.

Целта на реформата е постигането на по-динамична и продуктивна икономика. Понастоящем равнището на заетост в Белгия е сравнително ниско – 71%. В България обаче този показател е едва 52,6%. Сега Белгия се стреми да постигне 80% до 2030 г.

„Ако сравните нашата страна с другите, ще видите, че сме далеч по-малко динамични“, заяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро. „След две трудни години пазарът на труда се разви. С това споразумение определяме стандартите за добра икономика“.

Досега с това експериментираха предимно скандинавските страни. Белгия е първата страна от центъра на Европа, която „пише история“ със съответното законодателство за пазара на труда. След два тестови опита от 2015 г. до 2021 г. Исландия вече е оценила модела като положителен: производителността и ефективността на служителите са били постоянни, не е имало прекомерно количество извънреден труд. А преходът не се е оказал толкова скъп, колкото се е очаквало. Имало е и приятен страничен ефект за работодателите: служителите са вземали по-малко болнични.

Исландия и Испания го правят по различен начин

Испания също предприе първата стъпка през миналата есен. Около 6 000 служители в 2 000 предимно средни предприятия започнаха пилотен проект за една година. Както и в Белгия, целта е да се създадат работни места на пълно работно време и най-вече да се даде възможност на младите испанци, които са затънали в несигурната заетост, да направят прехода.

За разлика от работниците в Белгия обаче испанците ще работят не само по-малко работни дни, но и по-малко часове като цяло. Това важи и за Исландия. И тук – за разлика от Белгия – от работниците се очакват по-малко усилия. В малката страна средната продължителност на работната седмица отдавна е сравнително висока – 39,2 часа. Този брой часове трябва да бъде намален с въвеждането на четиридневна работна седмица.

Дори четиридневната работна седмица не стига сама по себе си

Не само много работници, но и експерти по пазара на труда смятат, че петдневната работна седмица е остаряла след почти 70 години в бързо променящия се свят на труда. След като през 1955 г. Германската конфедерация на профсъюзите настоява за въвеждането на 40-часова работна седмица, а година по-късно стартира кампанията „Съботите принадлежат на татко“, от 1956 г. в Германия започва прехода от шестдневна към петдневна работна седмица. Оттогава се случиха много неща.

Индустриализираните страни се справиха добре с преминаването от шестдневна към петдневна работна седмица. Така че защо да не продължат към четиридневна?

Привържениците на по-краткото работно време твърдят, че работниците са по-щастливи не само поради здравните и социалните ползи, които облагодетелстват както самия човек, така и работата. Те посочват и свиването на работата през последните години поради съкращаването на персонала, цифровизацията и изкуствения интелект. Ежедневието е станало по-бързо, а работата – по-ефективна. Служителите вече могат да се възползват от това.

Виж още:Брюксел въвежда четиридневна работна седмицаБелгийският министър-председател Александер де Кро обяви проект за реформа на пазара на труда, включ…Feb 16 2022skafeto.com

Русия върви към четиридневна работна седмица без промяна в заплататаНеобходимо е преминаването към четиридневна работна седмица да стане при запазване на същите заплати…Jan 28 2022skafeto.com

Panasonic въвежда четиридневна работна седмицаЯпонската компания Panasonic обяви, че минава на четиридневна работна седмица. Това идва на фона на …Jan 10 2022skafeto.com


loading...