работещите жени

Преждевременното остаряване е проблем, с който немалко хора трябва да се справят. За съжаление, то има не само физически измерения, но и физиологични, които могат да доведат до неприятни последици. Днес ще ви представим едно ново проучване, според което работещите жени остаряват по-бързо. Учените са разбрали и каква е причината за тази зависимост.

Учени от Московския държавен психолого-педагогически университет сравниха показателите за биологична и психобиологична възраст сред представители на различни професионални групи, предават от iwoman.bg. Те показаха, че работещите жени след 36 години остаряват по-бързо от неработещите си връстнички, докато при работещите мъже застаряването, напротив, се случва по-бавно.

Експертите сравняват показателите за биологична и психобиологична възраст и отбелязват определени различия сред работещите в различни професии. Сред представителите на работещите е отбелязан нисък индекс на относително остаряване сред жени от всички възрасти и мъже от 36 до 60 години и от 61 до 87 години.

В извадката при мъже на възраст от 18 до 35 години индексът на относително стареене е по-висок, което показва, че представителите на извадката са биологично по-стари от регистрираната биологична възраст.

Обратната ситуация се наблюдава при мъже на възраст от 18 до 60 години: те имат висок индекс на относително стареене. Подобни показатели могат да потвърдят мнението на учените, че младите мъже са по-податливи на стрес и физическо натоварване е по-лесно да рухнат емоционално. Индексът на относителното застаряване обаче намалява при мъжете и жените след пенсиониране.

„Доказано е, че сред представителите на работещите жени на възраст 35 и повече години стареят по-бързо от връстниците си. За мъжете застаряването, напротив, протича по-бавно във всички възрастови групи, това е особено важно за възрастовата група в основната трудоспособна възраст – 36-60 години“, казва магистърът по психология на Московския държавен педагогически университет Албина Калаева. Учените отбелязаха, че в периода след пенсиониране, както мъжете, така и жените от всички професионални групи бележат относителното стареене и подобрение на относителното здраве.
Източник: БГНЕСОстаряваме преждевременно, ако правим тези нещаЧесто се питаме защо трябва да остаряваме и как точно ще се справим, когато дойде онзи момент, когат…Nov 8 2019skafeto.com15-те признака на един мъж, по които се разбира, че остарява1. Когато се наведеш, за да си завържеш връзката на обувката и започваш да се чудиш какво друго може…Jul 26 2019skafeto.com

loading...