бабини деветини

Всички сме наясно с поговорката: „Много баби – хилаво дете“. В нашата култура бабата взима дейно участие в отглеждането на бебето. В това няма нищо лошо, защото бабите са грижовни и са преминали през този процес. Проблемът идва тогава, когато те прекаляват с грижите и съветите. Ето и някои бабини деветини, които медицината и технологиите са опровергали.

Едно от нещата, които бабите се опитват да познаят е пола на бебето, независимо, че в днешно време това може да се разбере за секунди.

Ето и няколко мита, свързани с това. Първият е, че ако бебето е високо разположено в корема ще е момиче, а ако е ниско, ще бъде момче. Всъщност, къде е разположено детето зависи от мускулатурата на майката от една страна и от това коя поред бременност й е от друга. Ако е първа, то бебето ще е по-високо.Баба ми е на 85 години и всеки ден хапва по 2 супени лъжици от тази смес. Никога не е страдала от високо кръвно и холестерол!Високите нива на холестерол в кръвта са причина за повишен риск от редица сърдечни заболявания, какт…Apr 4 2017skafeto.com

Същото важи и когато майката е в добра форма. Вторият мит в това отношение е, че ако гръдните зърна на майката потъмнеят, ще се роди момче. Това също не е сигурно, защото по време на бременността женското тяло отделя повече хормони и те предизвикват краткотрайни промени в цвета на кожата. Но това не е гаранция за пола на детето.

Следващата област, в която бабите са активни, е отглеждането на новороденото. Те дават редица съвети, които в някои случаи са дори вредни. Първото нещо е, че детето трябва да бъде много облечено. Всъщност, бебето трябва да бъде облечено според времето, за да не се изнежи и да започне да боледува.

Вторият мит е, че когато е болно, детето трябва да яде повече, за да има сили. Това не е така – то трябва да яде когато поиска, но е много важно да пие много течности, за да не се обезводни. Третият развенчан мит е, че щом проходи, детето трябва да носи обувки, които да обхващат глезенчетата, за да не се изкриви походката му.

Всъщност, за да има правилна походка, детето трябва да усвои много добре ходенето босо или с чорапки. Също така не трябва да се прекалява с проходилките, защото като лази и се катери, бебето заздравява мускулите си.С домашната маска на баба ми косата ми е неузнаваема – няма косопад, расте като луда, блясъкът ѝ е невероятен, а тайната съставка е…Че ракията има всякакви приложения, освен основното си, знаехме и преди. Но бяхте ли чували, че може…Apr 16 2017skafeto.com

loading...