разхвърляният дом

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Домът е мястото, което всеки от нас цени високо. Не само, че прекарваме много време там и го свързваме с близките си, но и това е най-сигурното място за нас. Разбира се, това значи, че обикновено се стараем да го поддържаме в перфектен вид. Понякога обаче не ни се получава и в жилището ни настава истински хаос. Оказва се, че разхвърляният дом е признак за някои психологически проблеми.

Много пъти сме чели, че безпорядъкът е признак на буден и креативен ум, но невинаги нещата са толкова розови, пишат от dama.bg. От начина, по който подреждате дома си, могат да бъдат направени много изводи за характера ви и за проблемите, през които преминавате в момента. Същото се отнася и за другите – можете да научите много за живота на ваш близък, ако погледнете дома му. Ето какво може да разкрива безпорядъкът в нечий дом:

1. Всичките боклуци са скрити в чекмеджета, кутии, пликове и т.н.
На пръв поглед апартаментът им изглежда чудесно – подовете са чисти, книгите са подредени по рафтовете, няма разхвърляни дрехи по столовете, масата е разчистена… Но щом погледнете в някой шкаф, ще видите, че е пълен с боклуци (издраскани листове хартия, опаковки, счупени ножици, изхабени химикалки) или изобщо не е подреден (например дрехите в гардероба са смачкани и нахвърляни).

Всички ние се интересуваме от това как изглеждаме в чуждите очи, но за някои хора това е фиксидея. Те правят много неща с единствената цел да впечатлят останалите, но в същото време имат много проблеми, с които не искат или не могат да се справят. За тях е по-лесно да прикрият старите и непотребни вещи, отколкото да ги изхвърлят или да ги поправят. За тези хора е по-важно да изглеждат представителни и съвършени в чуждите очи, но нямат сили да подобрят себе си.

2. Всичко е много старо и неподдържано
Някои хора могат дълги години да живеят с едни и същи изхабени мебели, с капеща чешма или с пожълтели ретро тапети. Много от вещите им са в кашони, за да ги съхранят за по-дълго. Дори да имат пари – не желаят да ремонтират дома си. Обикновено се държат сякаш положението е временно и много скоро ще се преместят на друго място или просто се надяват, че животът им някак ще се промени и подобри.

Понякога тези „временни“ квартири се оказват техния дом в продължения на десетилетия. От психологическа гледна точка тези хора са склонни да живеят в бъдещето и виждат всичко през розови очила, те възприемат настоящето като временен дискомфорт, който трябва да изтърпят. Но обикновено те нямат планове да променят живота си и се надяват промяната да дойде отвън и друг да направи живота им по-добър.

3. На работното им място цари пълен безпорядък
Кабинетът или работното бюро е едно от най-интересните места в апартамента. Някои хора подреждат всичко в папки и разчистват бюрото всеки ден, а други хвърлят всичко върху него – купища документи, химикалки, чинии, чаши, кремове, ластици и някъде там стои и един лаптоп. Това може да е признак за високо самочувствие и незрялост. Както вече казахме, разхвърляното бюро, което обаче не ви пречи да работите, е признак и за креативност и буден ум.
Изпитана рецепта за домашна млечна майонезаКупешката майонеза е вкусна, спор няма. Но спор няма и за още две неща – в купешката майонеза има до…Sep 1 2019skafeto.com

4. Мивката, кошът за пране или кофата за боклук са препълнени
Много малко хора обичат да чистят, но някои стигат до крайности – слагат всички мръсни чинии в мивката, докато накрая се окаже, че нямат нито една чиста чиния. Или пък складират боклука на балкона. Кошът им за пране прелива, защото ги мързи да пуснат пералня, а пък да не говорим за деликатните тъкани, които се перат на ръка – такива дрехи чакат от миналата година да бъдат изпрани. Постоянното отлагане на неприятните задачи е проблем, с който се сблъскват много хора, и то ежедневно.

Може да е логично да вършим малко работа по-често, отколкото много работа наведнъж, но такива хора винаги си намират извинения: „Сега нямам време“, „Утре ще го направя“, „Точно сега не е спешно“, „Мързи ме“, „Днес свърших друга работа“ и т.н. Ако забелязвате, че често отлагате задачите си, наложете си да правите малките неща веднага – мийте чиниите веднага след хранене, изхвърляйте боклука всеки ден, ако трябва да изперете някоя блуза на ръка – изперете я веднага щом я свалите. Колкото повече отлагате, толкова по-трудно ще ви е да свършите нещо. Ако проявите малко воля и започнете да вършите малките неща веднага, ще си създадете навици за по-важните моменти от живота ви и няма всеки път да завършвате належащите задачи в последния момент.

5. Все едно никой не живее там
Домовете на някои хора приличат по-скоро на стаи под наем – чисти, с малко мебели, почти няма съдове и липсва топлина, уют и нещо характерно, което да показва, че там живее някой. Понякога така изглеждат квартирите на студентите, които прекарват много малко време вкъщи, но с времето всеки човек иска да има повече комфорт и неща, които да са лично негови. Ако обитателят на дома прекарва много време там, но мястото пак изглежда празно, това може да е признак за психологически проблеми. Един от тях е незрялостта – този човек очаква някой друг, например бъдещата му половинка, да се появи и да внесе уют в дома му, вместо сам да приеме, че е отговорен за живота си.

6. В кухнята е пълно с остатъци от храна
Кухнята трябва да е най-чистото и подредено място от дома, защото там готвим и се храним, но в някои кухни ще видите мазни петна, остатъци от храна, недоизпито кафе. Ако дори и кухнята е мръсна, причината може да не е в мързела на човека. Много проучвания показват, че безпорядъкът е признак на депресия. Нещастните хора просто нямат енергия да изчистят дома си, това не им се струва важно, а е много вероятно и да не ценят себе си – те смятат, че не заслужават да живеят в чист дом. От друга страна, редовното чистене доказано подобрява настроението и намалява симптомите на депресия.

7. Имат мръсна баня
Един поглед към банята на човек може да ви разкрие колко държи не само на тялото си, но и на психическото си здраве. Чистата баня с шампоани, балсами, душ гелове, кремове, паста за зъби и т.н. показва, че човекът се грижи за себе си. Ако в банята има само една мръсна самобръсначка и сапун, това не означава автоматично, че човекът е депресиран, но може да е признак, че в момента е много стресиран и няма време да мисли за външния си вид.

8. Имат твърде много безполезни вещи
Някои хора трудно се разделят със старите вещи. В техните домове ще видите стари мебели, изнесени на балкона, до входната врата ще има старо колело, което никой не кара, по рафтовете се мъдрят захабени съдове и комплекти за чай, които никой не ползва. От една страна, трупането на стари вещи може да е признак за консервативизъм – този човек иска да живее по постарому и се крие от промяната. В най-лошия случай събирането показва, че човекът има склонност да носи всякакви безполезни вещи у дома. Това е признак за обсесивно компулсивно поведение и невроза.

Такива хора просто имат нужда да трупат вещи, защото това ги успокоява. Много е вероятно да са преживели нещо травмиращо и трупането на вещи да е начин да се справят със стреса, но в същото време този техен навик постепенно ги изолира от близките им и им докарва нов стрес. А ако домът им е прекалено чист? Повечето от нас чистим по необходимост, но има хора, които с удоволствие биха пуснали прахосмукачка в свободното си време. Разбира се, няма нищо лошо в желанието да живеем в чист дом, но ако чистота се превърне в мания, това вече е проблем.

Обикновено такива хора не канят гости, защото те могат да повредят нещо, да нацапат или да развалят идеалния ред в дома. Това поведение е признак за фиксация върху дребни и незначителни неща или склонност към перфекционизъм. Ако апартаментът се чисти постоянно заради страха от бактерии и мръсотия, този човек вероятно страда от силно нервно безпокойство. Понякога чистенето ни помага да се справим със стреса, защото ни разсейва от неприятните мисли. Сигурно ви се е случвало да започнете да си чистите стаята, само и само да не седнете да учите за наближаващ изпит, нали? Нещо такова се случва и с тези хора, само че ежедневно.
Как лесно да си приготвите сирене Маскарпоне в домашни условияВадете тефтерите с рецептите, залепете един нов лист най-отпред и записвайте. Днес ще ви предложим е…Aug 27 2019skafeto.com