райската ябълка

Райската ябълка не е сред най-разпространените плодове у нас. Обикновено хората я подминават, но се оказва, че тя може да бъде много благоприятна за нашето здраве и тонус. Днес ще ви представим какви точно са ползите от този плод и как можем да се възползваме от тях бързо и лесно.

Райската ябълка е много ценен плод, в който се съдържа голямо количество полезни вещества: витамини А, В и С, йод и желязо, пишат от iwoman.bg. Те са особено полезни през есента, тъй като поддържат имунната и нервната системи и помагат на организма да се защити от различни инфекции, твърдят диетолозите.

Райската ябълка трябва да се яде сурова, като 2-3 плода са напълно достатъчни за седмица. Този плод е много полезен за хора с анемия или сърдечно-съдови заболявания. Райската ябълка има ниско съдържание на киселини, затова не вреди на хора с язва или разстройство на стомашно-чревния тракт.

Все пак има и такива, за които райската ябълка може да бъде опасна. Лекарите предупреждават, че плодът трябва да се избягва от хора с проблеми с панкреаса или камъни в бъбреците. Не повече от един плод на ден могат да си позволят болните от диабет, тъй като простите въглехидрати могат да предизвикат засилено отделяне на инсулин. Ако сте здрави, обаче, можете смело да си похапвате и по три райски ябълки дневно.
Източник: БГНЕС

Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935 – 1940 г. В България се отглежда по Черноморието и градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич и освен като райска ябълка, се знае и като „медовина“. Райската ябълка се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс. Повечето от сортовете издържат без повреди при температури до -20 °С. Цъфти късно през пролетта – през май. Дървото достига до 8 – 10 метра височина. Започва да дава плодове на 3 – 4 годишна възраст. Може да имат закръглена, закръглено-сплесната, овална или късо-конусовидна форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава на плода.

Вижте още:Кажете „сбогом“ на коремчето с този плодКоремчето е нещо, което тормози повечето хора. Проблемът с него е, че мускулите там се отпускат най-…Dec 10 2019skafeto.com

loading...