ремонта на банята

Ремонт на банята – неприятен, но понякога наложителен момент в живота ни. Банята е място, на което постоянно има вода и влага, поради което там рискът от повреди и проблеми е по-висок. Затова и днес ви представяме кои са най-честите грешки, които ще ни излязат солено.

Банята е едно от специалните помещения във всяко жилище и към ремонта й трябва да се подхожда със специално внимание. Това е един от най-скъпите етапи в обновлението на всеки апартамент и всяка грешка може да ви струва доста солено. Това е помещението, в което се изливат най-големи количества вода и се получават огромни разлики в температурата и влажността. Днес от jenata.blitz.bg ще ви подскажат на какво трябва да обърнете внимание, преди да запретнете ръкави и да се захванете с преустройството на това помещение, за да не се окаже в един момент, че сте си хвърлили парите на вятъра. Съобразявайки се с ограничения си бюджет, много собственици запазват типично разположение в това помещение – тоалетна и баня на едно място.

Това обаче не винаги е удобно: малка вана, липса на място за пералня, малко място за съхраняване на вещи и изключително ограничено пространство за маневри. Има и друга крайност: в опит да поберат максимум оборудване, собствениците напълно забравят за комфорта и в един момент се оказва, че върху тоалетната може да се сяда само странично. За да не изпадате в подобни ситуации, е най-добре предварително да проектирате разположението на отделните предмети в това помещение.

Ако смятате да вкарате и пералнята в банята, е най-добре се откажете от ваната и я замените с душ кабина. Осветлението е също нещо много важно, на което трябва да обърнете внимание. То трябва да е комфортно. Недостигът на светлина ще се отрази не само на общото ви настроение, но и ще предизвика грозни сенки. Освен това всеки път, когато се погледнете в огледалото, изображението ви ще е сиво и мрачно.

За да избегнете всичко това, е добре да разполагате с няколко сценария за осветление. На първо място, сложете подсветката на огледалото – по ръбовете или над горната му страна. Не забравяйте за спот осветление над ваната или душ кабината, за да не се налага да се къпете в полумрак. Добре е мивката в това помещение да не е с много малки размери. Все пак тя не е само за миене на ръце. А малкият й размер може да я направи в изключително неудобна за ползване.

Мивките с големи размери също не са много подходящи. Решението е едно: осигурете си място за мивка с ширина 50-60 см. Стигнахме до плочките. Гланцираните изглеждат чудесно. При експлоатация обаче лъсва главният им недостатък – когато водата попадне върху тях, подът става хлъзгав и всяко едно невнимателно движение може да завърши по много неприятен начин! Най-доброто решение за пода в банята е гранитогресът или плочки, които не са с гланцова повърхност.

А ако вече сте ги наредили, спасението е едно: симпатично килимче с гумирана подложка. Когато правите ремонт на банята, трябва да мислите не само за естетическата страна, но и за техническите нюанси. Скритите люкове над тоалетната и под ваната са задължителни, но преследвайки красотата и естетиката, много хора решават да са с миниатюрни размери. Така, при възникване на проблем или авария, достъпът до тръбите ще е ограничен.

Колкото по-голям е люкът, толкова по-малка е вероятността в случай на авариен ремонт да се наложи да къртите плочки. За да ги направите невидими, просто изберете модел, който може да бъде облицовани или пък боядисан в цвета на стените. В никакъв случай не пренебрегвайте вентилацията в банята! Ако решите да си я спестите, ще започне да се появява мухъл, гъбички и неприятна миризма на плесен. А мебелите ще започнат да се надуват от постоянната влага.

Не закривайте фиксирания вентилационен отвор. За да улесните излизането на влажния въздух, монтирайте вентилатор с отделен ключ на входа на банята. Хубаво е когато в банята има много места, на които да държите нещата си. Двете шкафчета под мивката не са в състояние да поберат всичко необходимо. Ако сте свели всичко до минимум, в един момент козметиката ви ще наводни всички хоризонтални повърхности. А кърпите ще се търкалят по земята.

За да избегнете тази грешка, е добре да използвате максимално вертикалните повърхности. Вместо обикновено огледало, окачете шкаф с огледални врати, сложете няколко рафтчета и стъклени полици в ъглите на ваната. Липсата на контакти също може да се окаже голям проблем. Всеки знае, че електричеството и водата са две несъвместими неща. Въпреки това не бива да се отказвате напълно от тях. Те все ще ви потрябват, особено ако смятате да си сложите хидромасажна вана или пък пералня.

А как ще включите сешоара или ще заредите електрическата си четка за зъби, ако най-близкият контакт е в коридора? Този проблем може да бъде решен много лесно. Най-добре е да използвате специални водоустойчиви модели с капаци. А когато нямате нужда от контакта, просто го закривате със специално капаче.
Вижте още:4 златни правила за успешен ремонтЧовек и добре да живее, все някога му се налага да направи ремонт…  Независимо дали ще правите осн…Apr 12 2019skafeto.comСемейство направи фатална грешка при ремонта на апартамент и сега не може да го продаде (СНИМКИ)Направихме основен ремонт на неголям апартамент и хвърлихме доста пари с цел да го препродадем изгод…Nov 22 2018skafeto.com


loading...