Рилският манастир

Рилският манастир е един от най-красивите манастири у нас. Освен прекрасната архитектура, той привлича българите и чужденците и с богатата си история. Това е едно от местата, изиграли ключова роля по време на турското робство за това езикът, духът и въобще народът ни да се запази и съхрани. Рилският манастир крие и няколко тайни.

Фреските в църквата на манастира, която е впечатляваща, са направени от различни художници, сред които и Захари Зограф. Сред историческите личности, които са се обучавали в манастира са Паисий Хилендарски и Неофит Рилски.

Друга от тайните на светата обител е фактът, че библиотеката в манастира съдържа над 30 хиляди книги и ръкописи. Рилският манастир е обявен от ЮНЕСКО за културно-историческо наследство през 1983 година. В манастира има два музея, които съдържат редица интересни църковни предмети.Чудотворна икона на Света Богородица в Лопушанския манастир лекува 340 болестиМакар и открита наскоро, иконата на Божията майка в Лопушанския манастир става все по-популярна в ст…Jun 9 2017skafeto.com

Сред тях е най-впечатляващият – рилският кръст. Това двустранно разпятие е гравирано с 140 библейски сцени в миниатюрен вариант. На тях са изобразени над 600 човешки фигурки. За да бъде създаден този кръст брат Рафаел прекарва дълги години в работа над тези прецизни детайли, но също така губи зрението си, след като завършва творбата си.

Може би най-любопитната от всички тайни е тази, че на няколко километра от манастира се намира и гробът на Св. Иван Рилски. Той е в църква, построена пред малката пещера, в която светецът е живял като отшелник. В дъното на пещерата има тесен отвор. Поверието гласи, че ако човек успее да мине през него, то той се е пречистил от всичките си грехове, а ако не успее – то той е грешник.Най-древният манастир в Европа е в България, а водата в аязмото лекува… (ВИДЕО)Сигурно малцина знаят, че най-старият манастир в Европа се намира на територията на България. Това е…Jun 1 2017skafeto.com

loading...