руската войска зимата
Стоенето на Шипка, художник Василий Верешчагин

Кой е можел да си представи, че зимата у нас ще изненада и руската войска? Страната, която е използвала предимството на студовете в Отечествената война срещу Наполеон, паднала в същия капан на Шипка преди 144 години.

След драматичните боеве през август 1877г руската войска започнала битка със суровите зимни условия в Балкана, останали известни като Зимно стоене на Шипка. Леонид Чичагов, който води личния дневник на императора пише, че още на 24 септември положението на Шипка станало непоносимо. Зимата изненадала свикналите на лишения и родени на север руски войници.

През октомври се появили първите случаи на измръзвания на войници, а първата снежна виелица се разразила вечерта на 2 ноември и продължила два дни.

Най-тежкият период на зимното стоене на Шипка бил от 20 ноември до края на декември 1877г.

За суровата зима на Шипка четем в дневника на 94 -ти Енисейски полк: „Броят на хората с измръзнали ръце и крака достига ужасяващи размери. Връзката с върха е прекъсната от бурята. Никъде не е възможно да се запали огън. Облеклото на нисшите чинове представлява дебела ледена кора. Да се свият ръцете е почти невъзможно, ходенето – много трудно. Всички окопи догоре са навети със сняг. Тяхното изравяне с премръзнали ръце е трудна и безполезна работа – виелицата отново ги запълня”.

Зимата в Балкана на Шипка изненадала и руската войска
Войник на снега, художник Василий Верешчагин

Картина от това време оставя руският художник Василий Верешчагин. „Войник на снега“ и „На шипка всичко е спокойно“ имат документална стойност, те са развити от ескизи, които той рисува от натура още на фронта. В „Стоене на Шипка“ виждаме снегът да превзема руските позиции. „Войник на снега“ показва личната борба на всеки боец с неподозираната атака. „На шипка всичко е спокойно“ е заигравка с крилатата фраза от ежедневния доклад на ген. Радецки – сражения няма, но войниците умират студ.

Жертвите, които дава руската армия на Шипка по време на зимното стоене са най-значителните от всички сражения. От болести и от измръзване от строя излизат над 9000 души.

Борбата на руската армия със студовете на Шипка е емблематичен момент в цялата война. Без задържането на прохода Шипка през зимата, обсадата на Плевен нямаше да успее и да доведе до освобождението на България.

Вижте още:
Един от последните японски самураи участва в битката за Плевен и боевете на ШипкаЕдин от последните японски самураи участва в битката за Плевен, а впоследсвие и в боевете на Шипка. …Jan 30 2021skafeto.com

Битката при Шипка – всеки българин трябва да види това видеоРешителната битка на територията на България по време на Руско-турската война е битката при връх Шип…Aug 23 2019skafeto.com

loading...