семейни германски фирми

Бизнесът в Германия има вековни традиции. Сред най-големите германски компании има такива, чиято история датира от 16 век. Това става ясно от класацията на най-старите германски семейни фирми, публикувана от Германската фондация за фамилен бизнес, пише money.bg. В първата подобна класация, публикувана преди четири години, участват 35 компании, сега те са над 50.

Лидерът в класацията е на повече от 500 години

На първо място е Coatinc Company в днешната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е специализирана в поцинковането. Coatinc Company е основана преди повече от 500 години от майстора-ковач Хайлман Дреселер. Компанията е фамилно притежание от 17 поколения насам. Датата на нейното основаване през 1502 година е документирана, защото Дреселер е трябвало да плати такса от един шилинг, за да използва една леярна пещ.

Почти всички компании, включени в класацията, са основани преди Френската революция от 1789 година и всички са останали собственост на семействата на основателите.

Тези германски семейни фирми съществуват от векове

„Векове наред тези компании са били източник на стабилност и сигурност. Такива са и днес“, казва Щефан Хайдбредер от Германската фондация за фамилен бизнес.

Банки, производители на керамика и стъкло, фармацевти

Фармацевтичната компания Merck е най-голямата сред семейните фирми в класацията. Тя разполага с 58 000 служители. Историята на концерна, който е на 16-то място в списъка, започва през 1668 година. Началото е положено с една аптека в град Дармщат.

Тези германски семейни фирми съществуват от векове

„Смелостта за промяна е ключът към успеха“, казва Франк Щангенберг-Хаверкамп, председател на семейния управителен съвет на Merck: „При нас иновациите са традиция. Научният интерес и предприемаческият дух са принципите, които ни ръководят“.

Тези германски семейни фирми съществуват от векове
Голямата сграда на Alte Gröningerstraße 20, закупена през 1755 г. от Пол Беренберг като седалище на компанията

Сред останалите компании с над стогодишна история са частните банки Беренберг (Berenberg, 1590) и Мецлер (Metzler, 1674), производителят на керамика Вилероа и Бох (Villeroy & Boch, 1748), както и фирмата, произвеждаща пособия за писане Faber Castell (1761).

Тези германски семейни фирми съществуват от векове
Корпоративен щаб на Villeroy & Boch (в бившето абатство Метлах)

Компанията на семейство Хайнц, разположена на границата между провинциите Бавария и Тюрингия, е основана още през 1622 година. Тя се е специализирала в стъклообработването и днес е сред лидерите на световния пазар в производството на флакони за парфюми. Карлета Хайнц е представител на 15-тото поколение, което управлява стъкларската компания на семейството.

Тези германски семейни фирми съществуват от векове

Тя казва, че можеш да бъдеш успешен за толкова дълъг период от време, само ако имаш смелостта „винаги да опитваш нови неща и да вземаш решения, дори ако те изглеждат непопулярни“. Според нея, са нужни още правилен подход към служителите, както и известна доза късмет.

Сред другите доайени на бизнеса в Германия са Prym Group (1530), които произвеждат аксесоари за шиене и свързващи елементи за технологичния бранш, както и Freiherr von Poschinger (1568) и Wiegand (1570), които обработват стъкло.


loading...