синята страна

Всеки от нас в даден момент от живота си е ползвал гумичка. Разбира се, има най-различни видове, форми и цветове, но една от най-разпространените е червено и синьо. Обикновено, когато я ползваме, не обръщаме внимание дали ползваме синята страна или червената, но се оказва, че двете неслучайно са с различен цвят, защото имат различни предназначения.

В училище всички сме имали гумички за триене, пишат от actualno.com. Помните ли този вид гумичка, която беше разделена на синя и червена страна? Червената страна се използваше за молив, а синята за химикал. Или поне така си мислихме всички. Странното беше, че колкото и да се опитвахме да изтрием мастило от лист хартия, то се размазваше, но не изчезваше. Истината се оказа друга. Синята и по-грапава страна на този тип гумички никога не е била предназначена да трие мастило. Нейната истинска функция е да изтрива молив от по-дебели пластове хартия. Не го знаехте, нали?

Канцеларска гума или само гума е приспособление за изтриване на следите, оставени върху хартия от молив или по-рядко от мастило. Най-често срещаните цветове на гумите са бял и розов, но при днешното развитие на технологиите могат да бъдат практически всякакъв цвят. Направени са обикновено от синтетичен каучук, но някои по-скъпи видове за специализирани нужди съдържат и други вещества, например пластмаса. Преди направата на гуми, за изтриване са се ползвали бял хляб (смачкан, без кората) или восък.

Хартията е тънък, плосък материал във формата на лист, използван за писане, рисуване, печатане, пакетиране, почистване и др. Произвежда се чрез пресоването на влажни растителни влакна, съдържащи целулоза. Когато влакната изсъхват те остават слепени обиковено без допълнително свързващо средство, основно благодарение на водородните връзки и донякъде на това, че те са преплетени. За добиването на целулозата най-често използваният материал е дървесна маса от подходящи дървесни видове – с мека дървесина като например смърч, ела, бор, но могат да се използват и други растителни влакна – от памук, лен, коноп и оризова слама.

Вижте още:Непознат мъж помогна на баба да смени гумата си, но чак вечерта разбра какво се е случило наистинаВ днешно време е все по-рядко да попаднем на гледка, че двама непознати си помагат. Хората са станал…Nov 15 2019skafeto.com


loading...