смартфона си

Всеки от нас вече е доста зависим от смартфона си. За съжаление или не, тази технология навлезе в живота ни бързо и се превърна в необходимост, без дори да се усетим. Оказва се обаче, че осван улеснение, смарфоните могат да бъдат и опасни и е добре да знаем какви точно заплахи крият те.

Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима опасност, пишат от actualno.com. Каква е тя – за това говори пред Радио „Спутник” Вячеслав Илин, професор в Института по биомедицински проблеми в москва. От бактериите, които са резистентни на антибиотици в света вече умират десетки хиляди хора. А до 2050 г. супер-бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно, прогнозират учените. Но все още има шанс да се справим със ситуацията.

Предметите и нещата, които ни заобикалят, могат да пренасят опасни инфекции. „Шампиони” в това отношение са перила и дръжки в обществения транспорт, компютърните клавиатури, ползвани от повече хора, неметалните дръжки за врати, пластмасовите дръжки на кошниците в магазините и смартфоните, каза Илин. Според ученият вината е биофилмът, който се образува върху неметалните повърхности. „Традиционните начини за предаване на бактерии във всекидневието са неметални повърхности, върху които биофилмът остава по-жизнен, отколкото върху метални образувания.

Всичко, което не е направено от метал, е покрито почти непрекъснато с микроорганизми. Като част от биофилма микроорганизмите оцелеяват дълго. Без третиране с дезинфектанти, такива повърхности са надежден начин за пренос на опасни инфекции. Традиционно те трябва да се третират с дезинфектантни на всеки две седмици, както се прави в космическите станции“, каза Илин. Според него биофилмът най-бързо се формира, например, на екраните на мобилните телефони. Той съдържа огромен брой микроорганизми, включително опортюнистични бактерии, които могат да се предават от човек на човек.

„Има много биоцидни препарати за унищожаване на бактериите – например водороден пероксид 3-6%. За хората хлорхексидинът също е такъв. Има надеждни амониеви съединения, те влияят както на микроби, така и на гъбички: ако активното вещество в антибактериалните кърпички е бензалкониев хлорид. „Той има добър ефект върху широк спектър от микроорганизми и гъбички. Спиртът сам по себе си също е надеждно средство, добър биоцид, но бързо изчезва“, обясни Вячеслав Илин, цитиран от БГНЕС.

Вижте още:Най-популярните смартфони за 2019-аРезултатите от проучването за най-популярните смартфони за 2019-а бяха публикувани във вторник на уе…Dec 25 2019skafeto.com1-вият смартфон със 108МР камера Xiaomi Mi Note 10 се продава във VIVACOMСензационният Xiaomi Mi Note 10 вече е наличен в магазините на VIVACOM и онлайн на сайта на телекома…Nov 28 2019skafeto.com

loading...