Нобелова награда за мир

Казва се Ирена Сендлерова и става известна малко преди кончината си на 98 години, когато е номинирана за Нобелова награда за мир. Това е едно закъсняло признание за изключителните й заслуги да помага активно на хиляди еврейски семейства, попадащи във все по-тежко положение с разрастващия антисемитизъм в голям брой европейски държави преди началото на 2-та Световна война.

Смела жена спаси обречени деца, като ги крие в кошове за боклук и ковчези

Поредицата от приложени снимки документират по-важните моменти от живота й. Възпитана е още от малка да помага на хора, изпаднали в нужда, без значение от тяхната раса и вероизповедание. Като медицинска сестра, осигурява храна и дрехи на много изпаднали в нужда семейства.

Започва войната и полските евреи са натикани в т.нар. Варшавско гето, където условията за съществуване са непоносими! Особено тежко е положението на децата! Спасението е колкото се може повече от тях да бъдат измъквани от гетото и давани на приемни семейства. Но за това е било необходимо находчивост и много голяма смелост! Младата полякиня извежда дете след дете, скривайки ги в линейки, ковчези и боклукчийски кофи!

Накрая е заловена, но не казва местоположението на децата въпреки изтезанията, на които е подложена. Осъдена е на смърт, но признателни евреи подкупват охраната и тя успява да избяга! Живее под чуждо име и след края на войната информира властите относно местоположението на спасените деца, в опит да бъдат намерени техни по чудо оцелели родители или роднини. Омъжва се щастливо, има три деца и многобройни внуци и правнуци!

Това е истинската награда за нейната изключителна смелост и всеотдайност да помогне за родовото оцеляване на намиращите се в смъртна опасност еврейски семейства. Прекланяме се пред нейния подвиг!

Смела жена спаси обречени деца, като ги крие в кошове за боклук и ковчези

Точно преди 100 г предлагат големия Иван Вазов за Нобелова награда. Вижте кой я получи вместо патриарха на българската литератураТочно преди 100 години големият ни поет и писател Иван Вазов е предложен за най-престижната награда …Sep 21 2016skafeto.com


loading...