социален експеримент

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Специалисти от рехабилитационна клиника „Centro Europeo Neuraslus“ провежда един социален експеримент, в който участва една жена и множество минувачи от мъжки пол. Идеята на експеримента е жената, която е актриса по професия, да се престори на пияна на централния площад в Мадрид посред бял ден. А целта е да се проследи как мъжете реагират на състоянието на пияната жена и дали ще бъдат склонни да ѝ помогнат.

Учени обясниха каква е разликата между алкохолиците и пияницитеБългаринът обича да се хвали, че е №1 на масата, а виното и ракията са абсолютно задължителни за вся…Apr 10 2019skafeto.com

Голям брой мъже я заговарят, но вместо да ѝ предложат помощ, те искат да я почерпят с още едно питие, а някои дори се опитват да бъдат интимни с нея. Режисьорът на видеото казва в началото „Това, което ще видите, е нещо повече от обикновен социален експеримент“.

„Тази ситуация повдига много въпроси“, продължава режисьорът. „Какво би се случило, ако беше петък или събота вечер? Дали мъжете ще й се притекат на помощ? Нека да видим“.

социален експеримент
GlobalNews

Дамата, облечена в тясна къса рокля с щедро деколте, е застанала в центъра на оживен площад, пиейки от голяма бутилка бира, опакована в хартиен плик. Група мъже веднага я приближават и тя им споделя, че се е изгубила и няма батерия на телефона. Те я питат къде са приятелките ѝ и откъде е. „Ще ти помогнем да откриеш приятелките си“, казват те, докато се движат по-близо и по-близо до жената. След като тя им споделя, че е пила прекалено много, те настояват, че „не е пила достатъчно и може да пийне още едно питие“.

Следващият мъж, който става участник в този социален експеримент, заговаря жената и я пита: „Това първият път, в който се напиваш ли е?“, на което тя отвръща: „По принцип не пия“. Той ѝ предлага да седнат на близкото стълбище и настоява, че ако не седне, ще падне. Мъжът прегръща жената и се опитва да я поведе, казвайки „Хайде, хвани ме за ръка“, преди тя да успее да се измъкне.

Сексизмът влияе зле на физическото и менталното здраве на женитеУчени откриха, че сексизмът влияе неблагоприятно на физическото и менталното здраве на жените, публи…Sep 27 2019skafeto.com

Следват двама мъже, които предлагат на жената да пие още. Макар и да им казва, че вече е достатъчно пияна, мъжете, които обгръщат раменете на дамата с ръце, настояват, че трябва да отидат до магазина, за да купят още алкохол. Те също така ѝ предлагат да си зареди телефона в тяхната хотелска стая и канят приятелките ѝ да се включат в купона: „След това ще се обадиш на приятелките си и ще ги запознаеш с мен“, казва единият от мъжете, преди да нарече дамата „красива“.

Още един минувач прегръща жената и я пита дали е омъжена. Когато тя му споделя, че не знае къде се намира, той й отговаря: „Имам зарядно в хотелската си стая“. Въпреки че жената му казва, че се чувства зле и не може да ходи, той ѝ заявява, че ще пийнат заедно по още няколко бири. Тя отвръща: „Още бира? Мислиш ли, че мога да изпия още“, а той я хваща за ръка и я уверява, че ще пият заедно. Но може би най-шокиращият момент идва, когато един мъж забелязва, че жената чака навън сама. След като пита за името ѝ и я нарича „красива“, той я отвежда в тиха уличка, където я опира в стената и се опитва да я целуне няколко пъти.

Един от колегите на актрисата трябва да се намеси, но мъжът настоява, че я познава и няма да я пусне. „Хей, къде я водиш?“, крещи той. „Няма да ми я вземеш“, повтаря гневно, докато се опитва да задържи жената. Колегата на актрисата все пак успява да я освободи от ръцете на мъжа и я отвежда на спокойно място. Чува се как й казва „Не оставяй никого да те докосне“.

социален експеримент
GlobalNews

Видеоклипът завършва със заключението на режисьора: „Повечето от вас вероятно са изненадани или дори отвратени, а други от вас смятат, че сме изключили много кадри, за да ви покажем само най-„пикантните“ сцени, но се боя, че грешите. Всъщност беше точно обратното – изключихме няколко кадъра, пълни с грубост и физическа сила, защото смятам, че не е нужно да задълбаваме в това. Най-разочароващият факт е, че видеото не се нуждае от много монтаж, защото никой не се опита да помогне на дамата“.

Доктор Сара Джарвис, медицински съветник към благотворителна организация, фокусирана върху информираността за последиците от алкохола, споделя: „Никога жената не е виновна за това, че е атакувана или нападната, докато е под въздействието на алкохола. Никой не трябва да причинява това на друг човек, особено когато са уязвими, но както показва този видеоклип – това се случва много често“.