столица
Pexels

Някои градове са доста добре познати и толкова развити по всеки един параграф, че хората често ги объркват за столица на държавата, в която се намират. В крайна сметка кой казва, че столицата трябва да бъде най-красивият и известен град в страната? Много от тях са най-големите, най-богатите, най-добрите от най-добрите в собствената си държава, но не успяха да постигнат само едно – да станат столица. А вие попадали ли сте в този капан да объркате столицата на някоя държава? Проверете знанията си от InternationalTraveller.

Балканска столица е в топ 3 в световна класация

🇹🇷 Турция

Истанбул или Анкара?

Познай кой град е столица - най-често срещаните грешки
Pexels

Това е една от най-големите дилеми за столици. Действително столица на Турция е … Анкара, избрана за централното си положение и за дистанциране на светското правителство на Мустафа Кемал Ататюрк от предишното османско владичество. Днес Анкара има население от 5 милиона души, докато Истанбул има повече от 14 милиона души. Истанбул е огромен град – мегаполис. Анкара, чието население е само една трета от Истанбул, не може да съвпадне с красотата на най-известния град в Турция.

🇦🇺 Австралия

Сидни или Мелбърн?

Познай кой град е столица - най-често срещаните грешки
Pexels

Можем да направим експеримент и да попитаме 100 човека за една анкета: Кой град в Австралия им идва първо наум? Вероятно повечето ще отговорят Сидни, малко по-малко ще посочат Мелбърн. А съвсем незначителна част ще се сетят за Канбера. Всъщност Канбера е столицата на Австралия.

🇨🇭 Швейцария

Женева или Цюрих или Берн?

Познай кой град е столица - най-често срещаните грешки
Pexels

loading...