кофеин кафе

Ясно е, че като повечето неща в живота кафето не прави изключение и освен позитивните страни има и такива, с които трябва да се внимава. Веднага уточняваме, че в статията става въпрос за истинското кафе с кофеин, а не обработеното и лишено от него.

Кофеинът, който е наличен и в чая, кофеинови сода и енергийни напитки, често се консумира за повишаване на когнитивното функциониране и подобряване на лошото настроение. Всъщност, много хора изпитват чувството, че не могат да функционират, докато не изпият първата си чаша (или две) кафе.

Кофеинът може да има тези предимства – всъщност и повече, но може да има странични ефекти, с които трябва да сме наясно. Знаейки колко може да се счита за прекалено много може да ни помогне да разберем кога може да е време да откажем нова чаша.

Предимствата
Много хора просто обичат вкуса и аромата на чашата с добро кафе, а кофеинът, който идва с нея, е допълнителен бонус за тези хора. Но има много хора, които пият само кафе или други продукти с кофеин заради силно ободряващия ефект, което им дава.

Кофеинът е стимулант, а някои проучвания показват, че малки количества от него могат да подобрят нашето време за умствена реакция. Други проучвания показват, че кофеинът не ви дава само мигновен умствен тласък, но има и дългосрочен ефект върху уменията ни за мислене.

Страничните ефекти от предозирането
Повечето възрастни не изпитват ефектите на интоксикация с кофеин, ако пият по-малко от 250 милиграма кофеин (около 2,5 чаши кафе) на ден. По-вероятно е да изпитаме отрицателни странични ефекти, ако превишим дневния прием над 400 милиграма на ден.

Стимулиращите свойства на кофеина повишават кръвното налягане и сърдечната честота. Консумирането на прекалено много от него може да ни докара неприятно чувство на тревожност. По-големи количества кофеин могат да ни направят раздразнителни, да нарушат съня ни и да предизвикват диария. Другите странични ефекти включват:

  • Главоболие
  • Тревожност и нервност
  • Често уриниране
  • Разстроен стомах
  • Сърцебиене
  • Мускулни спазми

Кофеинът може да действа като диуретик, така че доскоро се предполагаше, че пиенето на твърде много кафе или други напитки с кофеин ще предизвика дехидратация. Въпреки това, изследователите открили, че тялото ни се нагажда към приема на кофеин, така че пиенето на напитки, които го съдържат няма да увеличи нуждата ни от вода.

Пазете се от кофеиновите хапчета и прахове, които обещават много бързо и ефективно ободряване – те правят това, но по опасен начин. Тези продукти могат да доставят големи дози кофеин, но за много кратък период от време. Хората с специфични медицински състояния трябва да бъдат особено внимателни, тъй като са по-податливи на негативните ефекти.

Намаляване на приема на кофеин
Не се препоръчва рязкото спиране на кофеиновия навик. Прекратяването на преима на кофеин може да ни причини главоболие, да ни отвори нездравословен апетит, да ни докара мускулни болки и обикновено ни кара да се чувствате нещастни няколко дни. Симптомите преминават след около седмица.

 

 


loading...